«Θα ήθελα να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο, αλλά με περισσότερη ασφάλεια από αυτή που έχει προγραμματιστεί», τόνισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ. Η κ. Λινού ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι σημαντικότερες οι αποστάσεις από τη χρήση μάσκας και επέμεινε σε μέτρα, όπως μεγαλύτερες τάξεις με λιγότερους μαθητές. 

Ads

Ουσιαστικά η κ. Λινού χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων και τα οποία περιορίζονται στη χρήση της μάσκας, ενώ «αδειάζει» και τη θέση που πήρε ο καθηγητής επιδημιολογίας και αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα κέρδος» από τη μείωση των παιδιών στις τάξεις. 

«Ακόμα δεν έχω ακούσει τίποτα για τη δυνατότητα να υπάρξουν μεγαλύτερες αίθουσες ή να σπάσουν τα τμήματα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε απόσταση και αυτό που λέμε η “φούσκα”, η “κάψουλα” κάθε τάξης να περιλαμβάνει τα 50-60 άτομα, που είναι οι μαθητές του τμήματος και η οικογένειά τους μαζί με 1 ή 2 εκπαιδευτικούς, διαφορετικά θα είναι πολύ ευκολότερη η διασπορά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού. 

«Ακούω συναδέλφους σας που λένε ότι αφού θα ξεκινήσουν τα σχολεία και θα φοράνε οι μαθητές μάσκα αρκεί. Όταν λέει φοράμε και οι δύο μάσκα ο κίνδυνος σχεδόν μηδενίζεται», σημείωσε η δημοσιογράφος. Ωστόσο, η κ. Λινού απάντησε:

Ads

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, σε όλες τις χώρες οι οδηγίες είναι πρώτα η απόσταση και μετά η μάσκα. Δηλαδή χρειάζεται η μάσκα αλλά υπό τον όρο ότι υπάρχει και η απόσταση  για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ποτέ δεν μηδενίζεται. Ο κίνδυνος μηδενίζεται μόνο αν δεν βλέπεις ποτέ κανέναν άνθρωπο και αυτό δεν είναι εφικτό και δεν είναι και δόκιμο να συνεχίσουν να κλείνουν τα σχολεία».