Δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα οι μαθητές που δεν φορούν μάσκες προστασίας από τον κοροναϊό, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ads

«Αυτοί οι μαθητές δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα» σημείωσε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ και ξεκαθάρισε επίσης: «Σε περίπτωση άρνησης ή προτροπής από γονείς για μη χρήση μάσκας θα ακολουθηθούν όλα τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται».

«Δεν νοείται να είναι κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα» υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πως «οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη». Όπως είπε, «υπάρχει προγραμματισμός για άνοιγμα των σχολείων στις 7 του μηνός, ωστόσο θα υπάρξουν ανακοινώσεις την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου. Περιμένουμε να επιστρέψουν όλοι οι εκδρομείς για να μην υπάρχουν μετακινήσεις ασυμπτωματικών».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των μασκών προκάλεσε μείζον θέμα αρχικά επειδή η υπουργός Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόστος θα βαρύνει τις οικογένειες. Μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δωρεάν μάσκες για όλους τους μαθητές. Τελικά ανακοινώθηκε από τον υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ότι θα δοθούν δυο πάνινες μάσκες σε κάθε μαθητή. 

Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη επισήμανε ότι «η πρόταση των ειδικών είναι η λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα είναι ένα αυστηρό μέτρο, πλην όμως λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως είπα και στη Βουλή, η μάσκα σε καιρό πανδημίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, δεν είναι το μόνο ωστόσο. Έχουμε προβλέψει μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια μέσω βίντεο και οδηγιών του ΕΟΔΥ. Επιπρόσθετα οι γιατροί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχουν προβλέψει διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για να μειώσουν τον συγχρωτισμό των ομάδων». Επίσης η υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στη χρήση των αντισηπτικών αλλά και στην πρόβλεψη για τον συχνότερο καθαρισμό των σχολικών μονάδων και κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Ads

Απηύθυνε δε μια προτροπή στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα σχολεία. «Κάναμε» είπε «μια μεγάλη κίνηση και με προτροπή πρωθυπουργού να επεκτείνουμε σημαντικά τις ώρες λειτουργίας τους και για παιδαγωγικούς λόγους και προκειμένου να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους». Επίσης, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «το Υπουργείο Παιδείας αξιολογεί σε συνεργασία με τους ειδικούς τα δεδομένα και επικαιροποιεί τις αποφάσεις λαμβάνοντας τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας».

Για τα κυλικεία στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «θα λειτουργήσουν στη βάση των οδηγιών που εκδίδει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είναι μια προσαρμοσμένη λειτουργία στον καιρό της πανδημίας».

Για τα ΑΕΙ τόνισε ότι η Εξεταστική του Σεπτεμβρίου προχωρά κανονικά με όλες τις προβλέψεις που ίσχυαν για εξ αποστάσεως εξέταση και πως για το χειμερινό εξάμηνο οι μικρές διαλέξεις θα γίνονται διά ζώσης και οι μεγάλες, που παρακολουθεί μεγάλος αριθμός φοιτητών, εξ αποστάσεως.

Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένη και για το θέμα διορισμών στην ειδική αγωγή, σε μόνιμο προσωπικό και σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με πλήρωση των θέσεων νωρίτερα απ ό,τι ποτέ. Αναλυτικότερα είπε ότι «σε συνέχεια των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα ακολουθήσει η διαδικασία 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση. «Για όσους εκπαιδευτικούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το Υπουργείο Παιδείας προέβλεπε την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Προβλέψαμε επίσης και την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τους μαθητές που θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι», πρόσθεσε.