Βρισκόμαστε μπροστά σε ομολογημένη θεσμική εκτροπή, με την καταπάτηση κάθε κανόνα χρηστής οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας.

Ads

Την περίοδο 2015 – 2019 νομοθετήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την διαφάνεια διαχείρισης δημόσιων πόρων που δίνονται στην ενημέρωση προβολή και διαφήμιση από το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τους με του παρακάτω νόμους:

  • Μητρώο online media (ν. 4339/2015)
  • Μητρώο Περ/κου Τύπου (ν. 4487/2017)
  • Εποπτεία επικοινωνιακών δρασεων του Δημοσίου (ΠΥΣ 50/2015).
  • Όλα στη Διαύγεια. Υποχρέωση δημοσιοποίησης των διαφημιστικών δαπανών των τραπεζών (ν. 4374/2016).

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία ομολογημένη θεσμική εκτροπή, με την καταπάτηση κάθε κανόνα χρηστής οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας. Η εκτροπή αφορά τον τρόπο διάθεσης των 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης για την εκστρατεία αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Όποτε μιλούσαμε για «μυστικά κονδύλια» το μυαλό μας πήγαινε στο υπουργείο Εξωτερικών!

Ads

Η κυβέρνηση ακολουθεί και σε αυτό το ζήτημα την πολιτική των «μυστικών κονδυλίων» που υποτίθεται ότι είχε καταγγείλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως σκάνδαλο του Αντ. Σαμαρά. Τώρα θεσμοθετήθηκαν «μυστικά κονδύλια» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα οι περισσότερες δαπάνες του Δημοσίου θεωρούνται «έκτακτες» και δεν περνούν από τη Βουλή παρά μόνο ως Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Στην περίπτωση διαχείρισης των 20 εκατ. προς τα #ΜΜΕ είχαμε την πρωτοτυπία να «ιδιωτικοποιηθούν» αυτά τα μυστικά κονδύλια, μέσω της ανάθεσης του έργου σε ιδιωτική εταιρεία.

Έτσι, αυτά που δεν μπορεί ακόμα να πληροφορηθεί ο φορολογούμενος πολίτης τα γνωρίζει – και αποφασίζει γι’ αυτά – κάποιος ιδιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε βέβαια και αυτός με έκτακτες συνοπτικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να κρύψει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης όσο και να θέλει πίσω από το πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δώστε στην δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή αλλά και τα ακριβή ποσά που διατέθηκαν σε κάθε μέσο ενημέρωσης.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόκρυψη αυτών των ποσών, παρά μόνο ο φόβος των διαχειριστών του κονδυλίου ότι θα αποκαλυφθούν τα φαύλα μικροκομματικά και προσωπικά κριτήριά τους.