“Τα 24 δισ ευρώ εάν υπήρχαν θα έλεγε κανείς πως η κυβέρνηση έκανε μια καλή προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Όμως είναι ένας παραπλανητικός αριθμός, αποτέλεσμα ακραίας ‘δημιουργικής λογιστικής’. Είναι σαν να λέμε ότι εάν η γιαγιά μου είχε καρουλία, θα ήταν πατίνι. Τα πραγματικά οικονομικά μέτρα είναι ύψους μόλις 8,5 δισ ευρώ. Σε αυτά η κυβέρνηση προσθέτει διάφορα πράγματα: η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου – που λέγεται επιστρεπτέα γιατί είναι δάνειο στην ουσία, μετά οι εγγυήσεις και οι αναβολές πληρωμών, που είναι απλώς αναβολές, και έτσι φτάνουμε στα 14 δισ. Κατόπιν γίνεται ένα απίστευτο λογικό άλμα, σύμφωνα με το οποίο λένε ότι με αυτά τα μέτρα το αποτέλεσμα της ενίσχυσης θα είχε αξία 20 δισ ευρώ υπό κανονικές συνθήκες. Και τα τελευταία 4 δισ, για να φτάσουμε στα 24, θα τα πάρουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο Status FM της Θεσσαλονίκης.

Ads

“Είμαστε όμως ουραγοί στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία, με αντίστοιχη οικονομία με την δική μας και χωρίς το μαξιλάρι Τσακαλώτου, έχει δώσει ήδη 28 δισ ευρώ. Εμείς σχεδόν το εν τέταρτο εξ αυτών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπρεπε να είχαν ενισχυθεί ουσιαστικά. Όχι με 850 ευρώ. Οι άνθρωποι έχουν έξοδα που τρέχουν. Πως θα επιβιώσουν; Επίσης από τους εργαζόμενους κόβεται το 20% των μισθών. Χωρίς εμπροσθοβαρή μέτρα θα προκαλέσουμε μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία και μετά θα πληρώνουμε περισσότερα”, συνέχισε.

Απαντώντας, δε, στον Δ. Καιρίδη, τον βουλευτή της ΝΔ, που επίσης στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του Γ. Παπαδάκη, σχολίασε αόριστα πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι “πολλά παραπάνω από 20 δισ ευρώ”, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι “ο κ. Καιρίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλός στους αριθμούς αλλά εγώ μίλησα με νούμερα. Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Απαιτείται πρώτα από όλα, όμως, ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες. Πόσα είναι τα ‘πολλά παραπάνω’; Είναι 30 δισ; Είναι 40 δισ; Είναι όσα έδωσε η Γερμανία; Πείτε την αλήθεια γιατί ο κόσμος υποφέρει”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Aegean από το κράτος, όπως συνέβη και σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως “σαφώς πρέπει να ενισχυθεί η Aegean αλλά πρέπει αυτό να γίνει με ένα τρόπο που να διασφαλίζει και το ελληνικό Δημόσιο. Στην περίπτωση της Lufthansa, που ενισχύθηκε γενναία από την γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό κράτος πήρε το 25% των μετοχών και θα τοποθετήσει και δυο ελεγκτές στο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας. Αντιστοίχως έγιναν συμφωνίες για την ολλανδική KLM ή την Πορτογαλική ΤΑΡ. Έτσι πρέπει να γίνει και με την Aegean. Φυσικά θα πρέπει να διασφαλιστεί και ότι η εμπλοκή του Δημοσίου δεν θα σημαίνει και πρόσφορο έδαφος για ρουσφέτια εις βάρος της εταιρείας, όπως αυτά που κάνει ο κ. Μηταράκης τοποθετώντας επικεφαλής των προσφυγικών δομών κομματικά στελέχη που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο”.