Σκηνές που παραπέμπουν στον αμερικανικό νότο κατά την περίοδο της ακμής της Κου Κλουξ Κλαν εκτυλίχθηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Παναγίτσα και την Άρνισσα της Πέλλας. Ακροδεξιοί επιδόθηκαν σε ρατσιστικό ντελίριο, με εμπρησμούς και λιντσαρίσματα. Μεταξύ άλλων, έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τα νησιά, προκάλεσαν ζημιές με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε άλλη αντίσοτιχη μονάδα και προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες της, ενώ παρεμπόδισαν – και στις δυο περιπτώσεις – την πρόσβαση των λεωφορείων.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, 57 πρόσφυγες επρόκειτο να καταλύσουν το απόγευμα της Δευτέρας σε ξενοδοχείο στην Παναγίτσα Πέλλας, ωστόσο την άφιξή τους στην περιοχή παρεμπόδισαν περίπου 150 ακροδεξιοί βάζοντας φωτιές και στήνοντας εμπόδια με παλέτες στον δρόμο. Τα ξημερώματα, δε, εκμεταλλευόμενοι ένα ανοιχτό παράθυρο στο ισόγειο του καταλύματος έριξαν εύφλεκτο υλικό μέσα σ’ ένα δωμάτιο και έβαλαν φωτιά, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Μετά την Παναγίτσα, οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο στην Άρνισσα Πέλλας, όπου κι εκεί περίπου 250 ακροδεξιοί άναψαν φωτιές στον δρόμο και παρεμπόδισαν την εγκατάστασή τους προπηλακίζοντας τους ιδιοκτήτες του καταλύματος, ενώ πετώντας πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα προκάλεσαν ζημιές στη μονάδα. Καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια των προσφύγων  οδηγήθηκαν τελικά σε άλλο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου η περιπέτειά τους έλαβε τέλος.

Ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου αρκέστηκε μόνο σε μια μάλλον «χλιαρή» καταδίκη του παραπάνω προγκρόμ. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε ότι η ηγεσία της αστυνομίας τον διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχαν μετανάστες στο χώρο του ξενοδοχείου (σ.σ. στην Άρνισσα)» και πως τέτοιου είδους ενέργειες «δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων της περιοχής που εξέφρασαν το δίκαιο αίτημα τους για εγκατάσταση προσφύγων». «Το ευτυχές είναι πως δεν υπήρξαν θύματα», συμπλήρωσε.

Ads

Ωστόσο, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, πριν από τα επεισόδια, βράδυ Κυριακής, στην Παναγίτσα –χωριό Πόντιων προσφύγων  –  ο κ. Γιάννου έκανε γνωστό στο facebook ότι «την ώρα που εμείς παλεύουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες και λειτουργούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω κορονοϊού, κάποιοι αποφάσισαν να φέρουν μετανάστες σε ξενοδοχείο στην Παναγίτσα». Κι ακόμη ότι «ως δήμαρχος Εδεσσας έχω τη στοιχειώδη απαίτηση να πληροφορούμαι από τους αρμόδιους όταν πρόκειται να γίνει μεταφορά μεταναστών στην περιοχή μας και όχι από τρίτους και ανεπίσημα».

Ποιοι, άραγε, προχωρούν σε τέτοιου είδους ανεπίσημες ενημερώσεις και πώς γνωρίζουν πώς και πού θα κινηθούν οι αρχές και οι μεταφερόμενοι πρόσφυγες;

Η εφημερίδα προσθέτει ότι το βράδυ, γνωρίζοντας ακόμη και την ώρα άφιξης των λεωφορείων, είχαμε την πρώτη «αυθόρμητη» αντίδραση στην Παναγίτσα, στο… πλαίσιο της οποίας προκλήθηκε και πυρκαγιά μικρής έκτασης στον ξενώνα που επρόκειτο να φιλοξενήσει τους μετανάστες, η οποία δεν επεκτάθηκε καθώς κατασβέστηκε αμέσως από τον ιδιοκτήτη του.

Η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα karatzova.com ήθελε στο χωριό να βρίσκονται «ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, με παρόντα –όλη τη νύχτα –  τον διευθυντή Πέτρο Περδικάτση, ενώ στη διαμαρτυρία των κατοίκων παρών ήταν και ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου, με τον αντιδήμαρχο Βεγορίτιδας Σωτήρη Μούκα».

Κι όμως, παρά την παραπάνω υψηλόβαθμη παρουσία, τα προσφυγικά γυναικόπαιδα κινδύνευσαν πραγματικά!

Ανακοίνωση καταδίκης των ενεργειών εναντίον των δύο λεωφορείων και του τραυματισμού ξενοδόχου και δημοσιογράφου εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, καλώντας «όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες της περιοχής να απομονώσουν τέτοιες αντιδραστικές φωνές του εθνικισμού, να απομονώσουν όσους σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού στις γραμμές του εργαζόμενου λαού».

Σε δήλωσή στην Εφημαρίδα των Συντακτών, η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Kαταδικάζω απερίφραστα τα επεισόδια στη Βεγορίτιδα. Oι βιαιοπραγίες και η καταστροφή περιουσιών δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέσο άρνησης στη μεταφορά ευπαθών κοινωνικών προσώπων για φιλοξενία. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν σε όσους χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες χρησιμοποιούν τη νύχτα προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη της ανεπάρκειας και της αναξιοπιστίας τους. Tο προσφυγικό απαιτεί ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης με διαφάνεια, ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και αξιοπιστία από την πλευρά της πολιτείας για να οικοδομηθεί το κοινωνικό κεφάλαιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους πολίτες, ώστε να μπορεί να εκδηλωθεί και η έμπρακτη αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών προς τους πρόσφυγες και της πολιτείας προς τις τοπικές κοινωνίες. Η απουσία ενός τέτοιου αποτελεσματικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κοντόφθαλμη απόπειρα απόκρυψής του, οδηγεί σε τυφλές εκρήξεις κοινωνικού αυτοματισμού και βίας όπως αυτή που βιώσαμε προχθές».

Η υπόθεση περνά στα χέρια της Δικαιοσύνης, με δικογραφία που σχηματίζει το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας.