Σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις προχώρησαν δεκάδες περιβαλλοντικά κινήματα, που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Ads

Οι νέες διαμαρτυρίες έρχονται μετά την πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Παρασκευή στην πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν μέλη περιβαλλοντικών κινημάτων με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι – περιβαλλοντικού σχεδίου νόμου», που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πέρασε πριν λίγες μέρες από την αρμόδια επιτροπή μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς η αντιπολίτευση καταψήφισε, πλην Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη.

Το νομοσχέδιο επισύρει σφοδρές αντιδράσεις αφού ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις (ΕΛΕΤΑΕΝ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κλπ.) έχουν επικροτήσει το σχέδιο, ζητώντας μάλιστα και επιπλέον διευκολύνσεις, ενώ στο σύνολο τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το «περιβαλλοντοκτόνο». Επιπλέον, στην κριτική που γίνεται το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό καθώς αντιβαίνει σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. 

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου απέκλεισε από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πλήθος περιβαλλοντικών φορέων και ειδικών επιστημόνων. Κατέθεσε δε, το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του με τα διπλάσια (!) σχεδόν άρθρα σε σχέση με αυτά που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα σημειώνεται, ότι για το νομοσχέδιο δεν γνωμοδότησαν καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών), αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000.

Ads

Την ίδια ώρα, συνολικά πάνω από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και συνεχίζουν μέχρι το βράδυ τη συγκέντρωση υπογραφών στη διαδικτυακή εκστρατεία για την απόσυρση το σχεδίου νόμου που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 18.000.

Διαβάστε επίσης:

Live η συζήτηση στη Βουλή

Αναλυτικά στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται:

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς  να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει  την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος:  Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας  υπόψη  μάλιστα ότι έρχεται  προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε  δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα»

«Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, εξαπολύοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών».

«Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση: «Η ψευδεπίγραφη ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη βιώσιμη προοπτική της χώρας. Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας.

Σε μια δύσκολη στιγμή που όλες οι κοινωνίες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως το κορυφαίο ζήτημα διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση νομοθετεί αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως εμπόδιο στην οικονομική ασυδοσία. Η Νέα Δημοκρατία οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών. Το αντι-περιβαλλοντικό αυτό πραξικόπημα καταστρέφει το σήμερα και υπονομεύει το αύριο του τόπου μας. Δεν πρέπει να περάσει».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Την κάθετη αντίθεσή του στις βασικές ρυθμίσεις που προωθεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας ότι «υπό τη σκιά του κορονοϊού και με την προσοχή της ελληνικής κοινωνίας στραμμένη στα σοβαρά προβλήματα της ζωής και της υγείας, η κυβέρνηση προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με πολλές κρίσιμες διατάξεις που δεν είχε θέσει σε διαβούλευση». «Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου έχει δείξει διαχρονικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενταγμένη στις προτεραιότητές της. Μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες και στο βάθος άλλοι στόχοι που συνδέονται όχι με την προστασία και την ανάπτυξη, αλλά με την εκμετάλλευση», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Το Κίνημα Αλλαγής, ως κίνημα με ιστορική συνέπεια, και προοδευτικές ιδέες, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη στρέβλωση που επιχειρείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ανέφερε: «Η Κυβέρνηση σήμερα έσπασε και την καραντίνα στο νομοθετικό έργο παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν λειτουργεί ακόμα σε πλήρη σύνθεση για να φέρει έναν νόμο έκτρωμα που υποβαθμίζει βάναυσα το περιβάλλον. Το κατ’ ευφημισμό μόνο “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο συνιστά ένα ακόμα μεγάλο δώρο της Κυβέρνησης στην κερδοσκοπία της ολιγαρχίας σε βάρος των φυσικών πόρων, καθώς και ένα καίριο πλήγμα στην προστασία του περιβάλλοντος εν μέσω μάλιστα της κλιματικής αλλαγής. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το “αντιπεριβαλλοντικό” της νομοσχέδιο. Ας θυμηθεί ο κ. Πρωθυπουργός τις τόσες -ανειλικρινείς όπως αποδεικνύονται- “πράσινες” δήθεν τοποθετήσεις του κι ας εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση για μία έστω φορά κάτι πέρα κι έξω από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας». 

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Μαξίμου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει «ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων» και να «υλοποιήσει τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του». Πρόσθεσε πως «Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν». «Οι αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. Πάρε ό,τι θες επενδυτή!», είπε μεταξύ άλλων.