Μυστικά κονδύλια νομοθετεί ο Νότης Μηταράκης για το καταργηθέν και επανιδρυθέν υπό νέα ονομασία υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Ειδική πίστωση απορρήτων δαπανών» τα ονομάζει. Πρόκειται βέβαια για τα πολλάκις αμαρτήσαντα μυστικά κονδύλια, που διαθέτουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, καθώς και το Προστασίας Πολίτη και η ΕΥΠ.

Ads

Η παραβίαση της διαφάνειας, εν ονόματι τάχα του εθνικού συμφέροντος, εκτός από θράσος και περιφρόνηση του δημοκρατικού ελέγχου, είναι φυσική συνέχεια πολλών άλλων αυθαιρεσιών του υπουργού Νότη Μηταράκη: στο επανιδρυόμενο υπουργείο διορίζει μετακλητούς επικεφαλής της Νομικής και τη Τεχνικής Υπηρεσίας, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιεραρχίας και ξεσηκώνοντας την ΑΔΕΔΥ, απολύει στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου διότι πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση σωματείου και βέβαια το υπουργείο είναι εξαιρετικά δραστήριο στις απευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές υπηρεσιών και υλικού… Ολα εν ονόματι του εθνικού συμφέροντος.

Με τα μυστικά κονδύλια για μεταναστευτική πολιτική, ο Νότης Μηταράκης σπάει το κοντέρ ακόμη και αυτής της κυβέρνησης των voucher και των απευθείας αγορών υγειονομικού υλικού από φίλους μαυραγορίτες και εταιρείες-φαντάσματα. Περιμένουμε ν’ ακούσουμε στη Βουλή πώς θα διαθέσει τα μυστικά κονδύλια: Θα στήσει δίκτυο πληροφοριοδοτών και πρακτόρων; Θα αγοράζει πληροφορίες; Θα επηρεάζει ξένα κέντρα; Θα αμολάει drones και δορυφόρους; Θα αγοράσει μυστικό software, καμπαρντίνα και καβουράκι Κλουζώ;

Πόθεν έσχες και ΜΚΟ

Ας θυμηθούμε το πολιτικό ιστορικό αυτών των μυστικών κονδυλίων.

Ads

Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αρχές δεκαετίας ‘90, απεκαλύφθη ότι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών εχρηματοδοτείτο πλήθος Ελλήνων δημοσιογράφων. Όχι ξένοι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, για να προωθούνται η εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας, αλλά Έλληνες κλακαδόροι των γαλαντόμων υπουργών. Η λίστα με τους χαρτζιλικωμένους έγινε γνωστή σε κλειστούς κύκλους, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ευρέως. Όλοι συνέχισαν τις καριέρες τους… Μετά την αποκάλυψη όμως νομοθετήθηκε η υποχρεωτική δήλωση «πόθεν έσχες» για τους δημοσιογράφους, ― η οποία βέβαια δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτε.

Παρόμοιο σκάνδαλο, πάλι με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών είχε ξεσπάσει το 2012, όταν μετά κοινοβουλευτική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα απεκαλύφθησαν μεγάλες αυξήσεις των μυστικών κονδυλίων, που άρχισαν το 2003 και συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και την περίοδο της χρεοκοπίας. Από δημοσιεύματα της εποχής:  το 2009 υπήρχε σημειώνεται αύξηση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ κατά 210% και το 2010 αύξηση κατά 270%. Σε απόλυτους αριθμούς: το 2009 εκταμιεύθηκαν 57 εκατομμύρια ευρώ, 38 εκατομμύρια περισσότερα των προϋπολογισθέντων, και το 2010 68 εκατομμύρια αντί των προϋπολογισθέντων 18 εκατ.. Το 2011, χρονιά μνημονίου και άγριας λιτότητας, τα μυστι­κά κονδύλια ήταν 43 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο όμως δεν ήταν μόνο στις αυξήσεις. Φαίνεται ότι  διετίθεντο σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μερικές εκ των οποίων ήταν αδρανείς και δεν παρήγαγαν κανένα έργο.

Ο νόμος του 2017

Το 2017 ψηφίστηκε τα παραστατικά των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ να διαβιβάζονται στη Βουλή για σχετικό έλεγχο. Τη ρύθμιση ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα υπερθεμάτιζε ο εισηγητής της, Γιώργος Κουμουτσάκος, νυν αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου! Τώρα στο υπουργείο του ψηφίζουν ανεξέλεγκτα μυστικά κονδύλια!

Βέβαια, στη Βουλή δεν διαβιβάζονται όλες οι μυστικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, μόνο οι μεγάλες, άνω ενός ποσού· οι «μικρές», που μπορούν να προκύπτουν από σπάσιμο μεγαλύτερων ποσών, παραμένουν κοινοβουλευτικά ανεξέλεγκτες, ενώ και οι διαβιβαζόμενες δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν ενδελεχώς. Πάντως ήταν ένα βήμα προς κάποια μορφή λογοδοσίας και διαφάνειας, ύστερα από πολλά χρόνια αμαρτιών. 

Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το επιτελικό κράτος των αρίστων, εν οις και ο Νότης Μηταράκης, ανοίγει αβάδιστους επιτελικούς δρόμους αδιαφάνειας, σκότους και σκανδάλων, πάντα για το εθνικό συμφέρον.