Πολλές συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η ξαφνική μεταστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με τη χρήση μάσκας. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κοροναϊού, μέχρι πριν από λίγες ημέρες καλούσε τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα, καθώς δεν συνίσταται και δεν αποτελεί μέτρο προφύλαξης, ωστόσο χτες ανακοίνωσε πως η μάσκα στο εξής θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες. Σημειώνεται πως ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν και γάντια. Τόσο για τα γάντια, όσο και για τις μάσκες, προφανώς λόγω ελλείψεων, τόνιζε πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς τα χρειάζονται περισσότερο οι υγειονομικοί. 

Ads

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και σήμερα, στο επίσημο σάιτ του ΕΟΔΥ και στην ενημέρωση για τη χρήση μάσκας αναφέρεται: «Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από τους ασθενείς στους υγιείς. Συνεπώς η μάσκα χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 (πχ στο σπίτι, σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων) και δε συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό».

Σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του σε αυτή την αντίφαση, θέλοντας να δώσει μια απάντηση. «Ίσως να σας φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες ημέρες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας ενώ τότε όχι», υποστήριξε. Όπως είπε «ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η Επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους για τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που είχε τεθεί εκείνη την περίοδο ήταν αρκετό. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν. Η κοινωνία ανοίγει, τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντα να τηρηθούν».

Τελικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του κ. Τσιόδρα: «Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο. Όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Πιστέψτε με σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο. Και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε μάσκα. Είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

Ads

Αλλά η αβεβαιότητα φαίνεται πως συνεχίζει «να χορεύει με την πρακτική λογική»… Συνεχίζοντας και αντίθετα με ό,τι συστήνονταν μέχρι τώρα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα πως  δεν θα πρέπει οι πολίτες να φορούν ιατρικές μάσκες ή μάσκες με βαλβίδα, αλλά πάνινες, χάρτινες ακόμη και υφασμάτινες. Υπενθυμίζεται πως στην αρχή της πανδημίας η χρήση των εν λόγω μασκών είχε επικριθεί εντονότατα από τους επιστήμονες και μέλη της Επιτροπής, που τόνιζαν πως τέτοιου είδους μάσκες δεν προσφέρουν καμία προστασία. Μάλιστα ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τη χρήση τέτοιων μασκών είχε πει πως «αυτή η πρακτική μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να μολυνθεί ακόμη και ο άνθρωπος που τα φορά για να προφυλαχθεί, αφού δεν πρόκειται για κανονική χειρουργική μάσκα». 

Οι παλαιότερες δηλώσεις Τσιόδρα για τις υφασμάτινες και τις χάρτινες μάσκες

«Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε», είπε, «για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλδίδα υψηλής προστασίας». «Είναι λάθος η χρήση τους. Δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου από έναν ασυμπτωματικό. Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως όταν μιλάμε για χρήση μάσκας δεν μιλάμε για μια ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι με διάφορα υλικά». 

Παρόλα αυτά, καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο κύριο μήνυμα και τους κινδύνους από την λανθασμένη χρήση της μάσκας. Όπως επισήμανε: «Μπορεί να είσαι υγιής και να την πιάνεις λάθος και να μολύνεσαι από σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, ενώ παράλληλα δίνει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας. Η χρήση της μάσκας δεν αντικαθιστά τους βασικούς κανόνες που έχουμε μάθει όλοι μας αυτόν τον καιρό. Η πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρα υγιεινής. Επίσης χρειάζονται οδηγίες για τη φύλαξη και τον καθαρισμό τους, οι οποίες θα δοθούν το επόμενο διάστημα».

Οι σημερινές δηλώσεις Τσιόδρα για τις μάσκες