Έχει ήδη επισημανθεί από τη στήλη πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αποφύγαμε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και βελτιώθηκε η εικόνα της χώρας, αλλά οι επιδόσεις των γειτονικών βαλκανικών χωρών είναι παραπλήσιες ή καλύτερες. Μέχρι χθες το βράδυ, η Σόφια είχε ανακοινώσει 43 θανάτους, σε πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ads

Η πανδημία χτύπησε στην καρδιά τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ άγγιξε αλλά δεν έπληξε την Ανατολική και τα Βαλκάνια. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στην ουσία έχουμε την παλιά ψυχροπολεμική διαίρεση της Ευρώπης, να αναπαράγεται με την πανδημία. Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, που συμμετέχει τώρα στο ανατολικό μπλοκ. Ο πίνακας είναι χαρακτηριστικός.(στη πρώτη σελίδα του tvxs είναι και διαδραστικός)

image

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ψυχροπολεμική διάσταση του ιού στη Γερμανία: η διάδοση του είναι μεγαλύτερη στη παλιά Δυτική και πολύ μικρότερη στην Ανατολική. (με την εξαίρεση -και εδώ- της «νησίδας» του Βερολίνου). Στον παρακάτω χάρτη  η διάδοση της πανδημίας στη Γερμανία(όσο πιο βαθύ το μπλε, τόσο περισσότερα κρούσματα/νεκροί).

Ads

image

Και  οι δύο Γερμανίες πριν την πτώση του τείχους. Αν και σήμερα πρόκειται για μια χώρα, η παλιά Δυτική είναι περισσότερο ανεπτυγμένη βιομηχανικά και βεβαίως συνορεύει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα δυτικά και επλήγησαν.

image

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας, οι νέες ασυναρτησίες από το σκάνδαλο των ΚΕΚ και η οργισμένη ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που χαρακτηρίζει προσβλητική τη δήλωση του υπουργού Γιάννη Βρούτση για τους επιστήμονες και στιγματίζει τον εξευτελισμό τους, μέσα από τα νέα, ανεκδιήγητα google translate.

image

image

Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν «το κίνημα της γραβάτας», από το οποίο ξεκίνησε η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία.