«Ανεξήγητη προτίμηση στους Αφροαμερικανούς» δείχνει, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην ΕΡΤ, η επιδημία του κοροναϊού.

Ads

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός φαίνεται να δείχνει μια ανεξήγητη προτίμηση στους Αφροαμερικανούς» σημειώθηκε στον πρόλογο του σχετικού ρεπορτάζ, το οποίο με τη σειρά του ανέφερε: «Έντεκα χιλιάδες θύματα μετρούν ως τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες. Στο Σικάγο το 70% των νεκρών είναι Αφροαμερικανοί, με υποκείμενα νοσήματα και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Είναι δυστοπία, ζούμε σκηνές Αποκάλυψης, λένε απελπισμένοι γιατροί και νοσηλευτές».

Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Με βάση αυτά, το 33% όσων έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας του κοροναϊού, ήταν Αφροαμερικανοί, παρόλο που ο πληθυσμός τους στο σύνολο των ΗΠΑ αντιστοιχεί στο 13%. 

Δεν είναι όμως δύσκολο να βρει κανείς και άλλα στοιχεία όπως ότι πολλοί Αφροαμερικανοί που ανήκουν στα φτωχότερα του πληθυσμού των ΗΠΑ, εργάζονται σε θέσεις εργασίας που καθιστούν αδύνατη την αυτοαπομόνωση, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης τους φέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό υποκείμενα προβλήματα υγείας που τους κάνουν πιο ευάλωτους στον κοροναϊό, έχουν μειωμένη πρόσβαση στην υγεία καθώς δεν μπορούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση ή να πληρώσουν για την περίθαλψη τους. 

Ads

Όλα τα παραπάνω απογυμνώνουν το ζήτημα της ανισότητας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού όπου επίσης οι φτωχότεροι και ανασφάλιστοι πλήττονται δυσανάλογα. Είναι λοιπόν άξιο απορίας που ακριβώς είναι το ανεξήγητο…