Μπορεί να το έκανε για να φτιάξει κλίμα και να αγοράσει αντιδράσεις, μπορεί απλώς για να παίξει τακτική και να δείξει ότι εκείνος βάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Μπορεί επίσης να μην είναι η επιτομή της πολιτικής ηθικής εν μέσω πανδημίας, το βέβαιο όμως είναι πως με το χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών.

Ads

«Στην αρχή της περιπέτειας», είπε, «ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ όμως ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμιά έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί την δημοκρατική ευαισθησία».

H συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού δεν είναι ο ορισμός της ευθύτητας, η προαναγγελία όμως της «λογοδοσίας» μετά την κρίση ερμηνεύεται – ακόμη και από στελέχη του κόμματός του – ως άνοιγμα του διαδρόμου για πρόωρες διπλές κάλπες μετά την υγειονομική κρίση, πιθανότατα το φθινόπωρο. Και το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για υπαρκτό πολιτικό σχεδιασμό ή εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κρατήσεις όλες τις επιλογές ανοιχτές και να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής πόλωσης εν όψει κρίσιμων και επώδυνων εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας.

Το μήνυμα που εκπέμπεται… ημι-επισήμως από το Μαξίμου είναι πως θέμα εκλογών στις παρούσες συνθήκες δεν υφίσταται, δεν έχει καν συζητηθεί ενώπιον του πρωθυπουργού, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα σκεφτόταν ποτέ να στήσει κάλπες υπό την απειλή νέου κύματος του κορονοϊού το φθινόπωρο και με την οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ads

Ανεπισήμως ωστόσο είναι γνωστό – και συνοδεύεται και από δημόσια αρθρογραφία – πως υπάρχουν κυβερνητικές εισηγήσεις για διπλές κάλπες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πριν εξαερωθεί το θετικό κλίμα και η συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση που έφερε η πανδημία. Και, κυρίως, πριν έρθει η στιγμή για τις δύσκολες αποφάσεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Το βασικό αφήγημα θα είναι πως η κυβέρνηση χρειάζεται ανανεωμένη λαϊκή εντολή για να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, ενώ ως κεντρικό επιχείρημα των εισηγητών του σχετικού σεναρίου προβάλλεται και το ότι μια νέα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το «πολιτικό τέλος» του Αλέξη Τσίπρα και την αφετηρία εσωκομματικών εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το εν λόγω αφήγημα στηρίζουν σταθερά και οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν καθολική αποδοχή της κυβέρνησης, παρ΄ότι συνιστούν  μάλλον παγκόσμιο παράδοξο οι συνεχείς μετρήσεις της κοινής γνώμης εν μέσω πανδημίας.

Η τελευταία από αυτές τις δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκε χθες σχεδόν ταυτόχρονα με το μήνυμα Μητσοτάκη περί «λογοδοσίας», έγινε από την MRB, και καταγράφει θετική γνώμη των πολιτών σε ποσοστό 80% για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του κορωνοϊού. Κατά την ίδια δημοσκόπηση ανάμεσα στους πολίτες που εκφράζουν θετικές γνώμες για την κυβέρνηση βρίσκεται και το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου όλα αυτά αξιολογούνται κατ’ αρχάς ως επιχείρηση κυνικής εκμετάλλευσης της πανδημίας και της αγωνίας των πολιτών από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη – εξ ου και η χθεσινή σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία τονίζεται πως «το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται».

Επί της ουσίας η βασική, ή τουλάχιστον πλειοψηφική, εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει στην πραγματικότητα εκλογές – ή, για την ακρίβεια, δεν θα ρισκάρει διπλές εκλογές εκ των οποίων οι πρώτες μάλιστα θα γίνουν με απλή αναλογική, εκτός εάν τον αναγκάσουν οι συνθήκες.

Κοινώς, θεωρούν πως ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το εκλογικό παράθυρο για την περίπτωση που ο εγκλωβισμός στην οικονομική κρίση αποδειχθεί τέτοιος ώστε να οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο. Και οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 – ότι, δηλαδή, τα εκλογικά σενάρια έχουν νόημα «μόνον εάν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μας φέρει σε περιπέτειες ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας».