Κατακρημνίστηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα μας λόγω της καραντίνας του Covid-19. Οι αρχικές προβλέψεις για 30% μείωση της παγκόσμιας αγοράς δείχνουν εξαιρετικά αισιόδοξες μπροστά στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάθε μήνα, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ): τα καινούρια ΙΧ που παραδόθηκαν το Μάρτιο σε αντίστοιχους πελάτες περιορίζονται σε 3.744, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαμε φτάσει τα 9.518 κομμάτια. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση 60,7%  σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο σύνολο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) έχουμε μείωση 18,6%. Και το χειρότερο είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό ήρθε όταν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα δεν είχαμε περιοριστικά μέτρα…

Ads

Η μείωση αυτή, που ήταν μεν αναμενόμενη αλλά ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, είναι η πρώτη μεγάλη πτώση της αγοράς από την εποχή της μνημονιακής «βουτιάς» του 2012-2013, όταν και τις δύο χρονιές είχαμε τις ίδιες πωλήσεις: 56.000 αυτοκίνητα. Σημειώστε ότι πέρυσι η αγορά έκλεισε για άλλη μια φορά με άνοδο, στις 115.000 περίπου μονάδες.

Με τον τουρισμό να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων το καλοκαίρι (fleet sales, rent a car) η πορεία της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα μας είναι τώρα εξαιρετικά αβέβαιη.

Πίνακες με περισσότερα στοιχεία και σχόλια μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ

Ads