Στη Βουλγαρία, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων πανδημίας, ανάλογων με αυτά που έχουν ληφθεί και στην Ελλάδα. Η απόφαση σχετίζεται με μικρή εξάπλωση της νόσου και του περιορισμένου αριθμού των θανάτων (17 νεκροί σε 7 εκατ πληθυσμό) που κάνουν τη Βουλγαρία να είναι η χώρα με τα λιγότερα θύματα στα Βαλκάνια. Ευτυχώς, όπως και στην Ελλάδα, η εξάπλωση της πανδημίας δεν έχει πάρει τις τραγικές διαστάσεις στη γειτονιά. Πάμε προς το παρόν καλά, αλλά όπως σωστά σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς, τα περί πρωτιάς της Ελλάδος και μάλιστα παγκοσμίως είναι αχαλίνωτη κυβερνητική προπαγάνδα.

Ads

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εξελίξεις, συνεχίζονται οι εκκλήσεις, Γερμανών πολιτικών και διανοούμενων,  προς την κυβέρνηση τους να δεχθεί τα λεγόμενα κορωνοομόλογα. «Η απόρριψη των ευρωομόλογων από την γερμανική κυβέρνηση», γράφει στο κύριο άρθρο του το γερμανικό Spiegel «είναι εγωιστική, στενόμυαλη και δειλή».

Σε όλο τον κόσμο, την Ινδία και το Εκουαδόρ, η πανδημία έχει ανάψει το πράσινο φως στις εξουσίες για αυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Στην Κίνα και τη Ρωσία παρακολουθούν τους πολίτες χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Ακόμη και στη Σουηδία, η κυβέρνηση ζητά πρόσθετες εξουσίες με νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στη Σουηδία, όπου εφαρμόζεται η «θεραπεία της αγέλης», ο αριθμός των λοιμώξεων από το COVID-19 ήταν χθες 6.830 με 401 θανάτους. (πληθυσμός 10 εκατ περίπου)

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν, που έχει πάρει έκτακτες, δικτατορικού τύπου εξουσίες, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι όλοι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης είναι από σήμερα δωρεάν. Επειδή δεν κυκλοφορούν και πολλοί λόγω των έκτακτων μέτρων, μάλλον είναι δικαιολογημένη η αντίδραση δημάρχων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι το μέτρο έχει ως στόχο τη μείωση των πηγών χρηματοδότησης των δήμων. “Σιγά σιγά, όλα τα έσοδά μας θα αφαιρεθούν επικαλούμενοι την επιδημία”, δήλωσε η δήμαρχος της αντιπολίτευσης στο 9ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης.

Ads

Στις υπόλοιπες χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), πιέζει για προεδρικές εκλογές τον Μάιο μέσω ταχυδρομείου, για να εκμεταλλευθεί το φαινόμενο « συσπείρωση γύρω από τη σημαία». Στην Κροατία, η δημοτικότητα του υπουργού Υγείας που χειρίζεται την κρίση εκτοξεύθηκε στο ποσοστό -ρεκόρ για πολιτικό της χώρας- 30% από το 2(δύο)% που είχε πριν ένα μήνα. Τέλος στην Ιταλία, ο ακροδεξιός ηγέτης της Lega Ματέο Σαλβίνι, πρότεινε να ξανανοίξουν οι καθολικές εκκλησίες την Κυριακή του Πάσχα.

ΥΓ: Στα «Καθημερινά», τη νέα στήλη που ξεκινάω, θα προτείνω ερωτήσεις για το briefing Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Σήμερα ερώτηση προς τον δεύτερο, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας : μήπως τα δεκάδες εκατομμύρια που πάνε για διαφημίσεις τις οποίες ήταν υποχρεωμένα  τα ΜΜΕ παίξουν δωρεάν, θα έπρεπε να πάνε στην κάλυψη των κενών και τη θωράκιση του ΕΣΥ;

Και ερώτηση follow up, αν απαντήσει ότι χρειαζόμαστε την ενημέρωση κλπ. Για τη δήθεν κατάρτιση των επιστημόνων προκύπτει κόστος ύψους 183 εκ ευρώ. Αν έπαιρναν το επίδομα, όπως οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες θα κέρδιζαν περισσότερα χρήματα οι ίδιοι (800 ευρώ αντί για 600) και στο κράτος θα κόστιζε 133 εκ ευρώ, δηλαδή 50 εκατ φθηνότερα. Μήπως αντί να πάνε στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα 50 εκατ,  να πήγαιναν στην κάλυψη των κενών και τη θωράκιση του ΕΣΥ;