Αν υπήρχε όσκαρ αλλοπρόσαλλης αντιμετώπισης μιας κρίσης, ο πρόεδρος Τραμπ θα έπαιρνε σίγουρα τη χρυσή σφαίρα. Έχει δηλώσει τα πιο αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα για μια τραγωδία που έχει ήδη στοιχίσει στις ΗΠΑ περισσότερα θύματα από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.  

Ads

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η δημοτικότητα του ανεβαίνει: όπως προκύπτει από τον κεντρικό πίνακα του άρθρου (μαύρη γραμμή) έχει βρει τα ποσοστά που είχε όταν το 2017 ανέλαβε την προεδρία. Αντίθετα πέφτει το ποσοστό όσων δεν εγκρίνουν την πολιτική του (κόκκινη γραμμή). 

Στο βίντεο των New York Times που μπορείτε να συμβουλευτείτε (παρακάτω), οι δηλώσεις του έχουν ως εξής: 

Ο κορονοϊός ως σοβαρή απειλή

22/1/2020

Υπάρχουν ανησυχίες για μια πανδημία σε αυτό το σημείο;

Ads

Tραμπ: Όχι, καθόλου, και το έχουμε τελείως υπό έλεγχο. Είναι ένα άτομο που έρχεται από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Θα πάνε όλα καλά. 

17/3/2020

Tραμπ: Ήξερα πάντα ότι ήταν πραγματικότητα αυτό – είναι μια πανδημία. Αντιλήφθηκα ότι ήταν μια πανδημία πολύ πριν ονομαστεί πανδημία. 

Συγκρίνοντας τον ιό με την γρίπη

26/2/2020

Tραμπ: Η γρίπη στη χώρα μας σκοτώνει από 25.000 ανθρώπους σε 69.000 ανθρώπους ετησίως. Αυτό ήταν συγκλονιστικό για μένα. Αλλά αυτό είναι λίγο σαν τη γρίπη.

31/3/2020

Tραμπ: Αυτή δεν είναι σαν τη γρίπη. Είναι κακό. 

1/4/2020

Tραμπ: Είναι τόσο μεταδοτική. Η γρίπη δεν ήταν ποτέ έτσι. Και η γρίπη είναι μεταδοτική, αλλά τίποτα όμοιο σαν αυτό που βλέπουμε εδώ.

Για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων

14/2/2020

Tραμπ: Έχουμε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών στη χώρα αυτή τη στιγμή. Είναι περίπου 12. Πολλοί από αυτούς γίνονται καλύτερα. Ορισμένοι έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως. Έτσι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. 

26/2/2020

Tραμπ: Θα είμαστε πολύ σύντομα σε μόλις πέντε άτομα. Και θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα ή δύο άτομα μέσα στην επόμενη σύντομη χρονική περίοδο. 

29/3/2020

Tραμπ: αν μπορούμε να το κρατήσουμε χαμηλά, όπως λέμε, σε 100.000 – είναι ένας τρομερός αριθμός, ίσως ακόμη λιγότερο, αλλά μεταξύ 100.000 και 200.000, τότε θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. 

Και παρόλα αυτά δεν ανεβαίνει μόνο η δημοτικότητα του, αλλά αλματωδώς και τα ποσοστά (μαύρη γραμμή στον επόμενο πίνακα) όσων εγκρίνουν τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία!

image

Πρόκειται για το φαινόμενο της συσπείρωσης γύρω από τη σημαία: σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πόλεμο, απειλή ή μια πανδημία όπως η σημερινή, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση τους. Το ίδιο συμβαίνει με τους κυβερνήτες στις πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, στις πολιτείες με τα περισσότερα κρούσματα, η δημοτικότητα τους έχει απογειωθεί. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, του επίκεντρου της επιδημίας, παρουσιάζεται τώρα από τα ΜΜΕ ως ο υποψήφιος-έκπληξη των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Η ΝΔ έχει ενθουσιαστεί με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας. Σχεδιάζουν μάλιστα, αν ο…Τσιόδρας τους δώσει το πράσινο φως, να κάνουν και διαδοχικές εκλογές: μία για να «κάψουν» την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές και μία με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης που ψήφισαν. Μια καθημαγμένη Ελλάδα, αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση, θα πάει τον Σεπτέμβρη να ψηφίσει. Καθόλου φιλοσυριζαίος, ένας αρθρογράφος της Καθημερινής προειδοποιούσε χθες τους άφρονες: 

«Πόσο πιστεύουν στη συμπολίτευση ότι μπορεί να διαρκέσει η ιογενής αποδοχή; Είναι μήπως δύσκολο να τη φανταστεί κανείς να φθίνει, μετά μια χρονιά όπου δεν θα έχει δουλέψει καν ο τουρισμός;

Τα πολιτικά οφέλη από την αποτροπή της δυνητικής καταστροφής κινδυνεύουν να εξανεμιστούν από το κόστος της πραγματικής καταστροφής, που μέλλει να γίνει βίωμα. Η εκλογική μοίρα των κυβερνήσεων που απέτρεψαν δυνητικά ναυάγια στην προηγούμενη κρίση είναι πολύ νωπή για να την ξεχνάει κανείς. Ο Τσίπρας, πάντως, δεν έχει κανέναν λόγο να την ξεχάσει.

Αντιθέτως, φαίνεται να την ξεχνούν όσοι λιμπίζονται πρόωρες εκλογές – που θα είναι, λόγω απλής αναλογικής, διπλές. Είναι οι ίδιοι που φαντάζονται ότι κρατούν τα ουρανομήκη ποσοστά σαν νόμισμα στην τσέπη. Ενώ κρατούν άμμο με ανοιχτά δάχτυλα». 

image

ΥΓ: Στα «Καθημερινά», τη νέα στήλη που ξεκινάω, θα προτείνω ερωτήσεις για το απογευματινό briefing Τσιόδρα – Χαρδαλιά: 

  • Η βελγική τηλεόραση ήταν και χθες το βράδυ πολύ κριτική για την κατάσταση στη Μόρια: «συνωστισμός και θλιβερές συνθήκες». Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση πριν σκάσουν οι βόμβες στους καταυλισμούς;