Το πάγωμα του Σχεδίου «Ηρακλής», που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», προτείνει ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ο νόμος αυτός απειλεί την εκροή δισεκατομυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, εν μέσω πανδημίας.

Ads

Ειδικότερα, όπως ανάφερε ο Γ. Βαρουφάκης, ο νόμος αυτός δίνει το δικαίωμα στα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια του κόσμου από τις τράπεζες, να ζητήσουν από το ελληνικό κράτος το δυσθεώρητο ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, «εάν επί τρεις συναπτούς μηνες δεν πάρουν τα χρηματα που τους χρωστουν οι δανειοληπτες».

Ο επικεφαλής του Μέρα25 πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν τα έχει το ελληνικό δημόσιο και θα αναγκαστεί να τα δανειστεί από τον ESM, για να πληρώσει τα «αρπακτικά», όπως τα χαρακτήρισε, ταμεία.

Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα, πως εάν ο Κ. Μητσοτάκης δεν προχωρήσει στο άμεσο πάγωμα του εν λόγω νόμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «θα αρχισουμε να αναρωτιόμαστε γιατί».

Ads

Μιλώντας στο Θεσσαλία TV, ο Γ. Βαρουφάκης έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας, πως η κυβέρνηση «θα πάει στην τρόικα, θα δανειστει για να τα δωσει στα ταμεία του Ντέλαγουέρ και του Νιου Τζέρσεϊ, στα οποία έχει μετοχές και ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη».