Μνημείο κοινοβουλευτικής μη απάντησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη με θέμα τα συνεχή προβλήματα και την υποβάθμιση του προγράμματος  ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την κυβέρνηση.

Ads

Η ερώτηση των βουλευτών, μετά από σχετικό δημοσίευμα του tvxs.gr για τα κενά που παρουσιάζονται, επεσήμανε με σαφήνεια πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα όπως η εξάντληση των διαθέσιμων υπολογιστικών πόρων, η εξαφάνιση τεράστιου αριθμών εγγράφων με υπογραφές παλαιότερων υπουργών, οι απόπειρες παράκαμψης του προγράμματος. Όμως η απάντηση δεν απαντά σε τίποτε από αυτά αλλά ούτε τι σκοπεύει να κάνει για επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του συστήματος. Αρκείται σε γενικόλογες αναφορές ότι υπάρχουν προβλήματα και πρόκειται να αναβαθμιστεί:

Πιο αναλυτικά, η απάντηση από Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Υπουργείου αναφέρει:

“Η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την αντιμετώπιση όσων μεμονωμένων τεχνικών προβλημάτων παρουσιάζονται στην πλατφόρμα του Προγράμματος «Διαύγεια» και την υποστήριξη που παρέχεται στους χρήστες του Προγράμματος, τόσο εντός όσο και εκτός της Δημόσιας Διοίκησης, σχεδιάζεται σημαντική αναβάθμιση του Προγράμματος.

Ads

Σκοπός της σχεδιαζόμενης παρέμβασης είναι ο εμπλουτισμός του «Διαύγεια» με την αναβάθμιση της βασικής λειτουργικότητας του συστήματος και την ενσωμάτωση της διαδικασίας έκδοσης και διαχείρισης των προς ανάρτηση εγγράφων, την εφαρμογή ενός απλού, φιλικού προς τον χρήστη, πολυμεσικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης των πληροφοριών.

Στοχεύεται επίσης η υψηλή διαθεσιμότητα και η ασφάλεια των δεδομένων και η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αναφορών, που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της λειτουργίας, της δομής και της διαχείρισης των πόρων της δημόσιας διοίκησης.”

Δεν απάντησε σε τίποτε, τα προβλήματα συνεχίζονται

Το ύφος και η έκταση της απάντησης έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια αφού εκτός από τη συστηματική απαξίωση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται να απαξιώνει και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ειδικοί του χώρου των τεχνολογιών πληροφορικής θεωρούν ότι το περιεχόμενο της απάντησης δεν αρμόζει στον τίτλο του Υπουργείου ενώ, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι δύο τελευταίες παράγραφοι χρησιμοποιούν 80 λέξεις για να … μην περιγράψουν απολύτως τίποτε.

Παρά την ερώτηση και το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον η ΔΙΑΥΓΕΙΑ συνεχίζει να παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα και πολύ συχνά το ευρετήριο τίθεται εκτός λειτουργίας, άρα, όλες οι αποφάσεις της διοίκησης κρύβονται από τα αδιάκριτα μάτια της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

image

Αναλυτικά η ερώτηση των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 9 Μαρτίου

«Από το 2010, ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης και των κυβερνητικών οργάνων είναι το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ν.3861/2010). Στη διαδικτυακή πλατφόρμα  «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» αναρτώνται αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση επιδεικνύει μια συνεχή τάση υποβάθμισης και απαξίωσης της χρησιμότητας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, παρότι η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητά της καθίστανται καθημερινά ακόμη πιο επιτακτικές.  Ενδεικτικό αυτής της τάσης  είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φορές που  η πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας.

Η κατάρρευση του συστήματος  οφείλεται σε  μεμονωμένα τεχνικά προβλήματα ή στο ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θέλει και κατά συνέπεια δε στηρίζει οικονομικά και τεχνικά την ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Όπως καταδεικνύεται σε δημοσιεύματα, οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα, έχουν εξαντληθεί (1.3.2020, https://tvxs.gr/news/ellada/rixnoyn-mayro-sti-diaygeia, «Ρίχνουν «μαύρο» στη Διαύγεια»).

Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για αναβάθμιση και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση, ουδεμία μέριμνα έχει λάβει μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή του διαρκώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών ή να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο και ευκολότερο στη διαχείριση περιβάλλον. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρώντας κανείς μια απλή αναζήτηση, εύκολα ανακαλύπτει επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων  υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων, από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει (όπως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Παιδείας κλπ).  Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν κατά το έτος 2014, με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων και συνεπώς της δυνατότητας ανεύρεσης στοιχείων και πληροφοριών.

Επειδή, η πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υποδειγματικά και αποτελούσε μια πρωτοπόρα κατάκτηση της Δημόσιας Διοίκησης στο πεδίο της διαφάνεια, της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.

Επειδή, με τη συνεχή απαξίωσή και την υποβάθμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί πρόσφορο έδαφος για ανάθεση της διαχείρισής της σε ιδιώτες, με όποια συνέπεια έχει  αυτό για την αξιοπιστία στου συστήματος.

Επειδή, τα κρούσματα παράκαμψης της ηλεκτρονικής «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» από το παρόν επιτελικό κράτος πληθαίνουν.

Επειδή, η ολιγωρία των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης έχει καταστήσει δυσλειτουργική την πλατφόρμα.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;