Απόπειρα αυτοκτονίας στη φυλακή όπου κρατείται έκανε η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού και πληροφοριοδότρια των WikiLeaks, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Ads

Η πρώην αναλύτρια πληροφοριών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ενώ οι δικηγόροι της δεν αποκάλυψαν τον τρόπο που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της.

Η Μάνινγκ κρατείται σε φυλακή από τον Μάιο του 2019 επειδή αρνείται να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου που διερευνά την υπόθεση των WikiLeaks κατά του ιδρυτή τους Τζούλιαν Ασάνζ. Ο δικαστής Anthony Trenga έκρινε ένοχη την ακτιβίστρια και διέταξε τη φυλάκισή της, μαζί με την επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων την ημέρα για μη συμμόρφωση. Μέχρι σήμερα, το σύνολο του ποσού των προστίμων που πρέπει να πληρώσει η 31χρονη ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 δολάρια, τα οποία ωστόσο η ίδια αδυνατεί να καταβάλει.

Ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια στη Βιρτζίνια την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να τερματιστούν οι  κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή της αυτή.

Ads

«Η Μάνινγκ παραμένει ανένδοτη στην άρνησή της να συμμετάσχει στην ακρόαση» δήλωσε ο Άντι Στεπάνιαν, εκπρόσωπος της νομικής ομάδας της Μάνινγκ. «Παρά τις κυρώσεις αυτές – που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής πάνω από ένα χρόνο της λεγόμενης “αναγκαστικής’”φυλάκισης και περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια σε πρόστιμα – παραμένει ανένδοτη στην άρνησή της να συμμετάσχει σε μία μυστική ακροαματική διαδικασία με μεγάλες πιθανότητες κατάχρησης, όπως θεωρεί η ίδια.

Η Μάνινγκ έχει προηγουμένως καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να προδώσει τις αρχές της, ακόμη και «με κίνδυνο σοβαρής βλάβης στην ίδια» τονίζεται σε ανακοίνωση των δικηγόρων της.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε το 2013 και φυλακίστηκε για τη διαρροή τουλάχιστον 700.000 απόρρητων αρχείων του αμερικανικού στρατού που δημοσιεύτηκαν μέσω WikiLeaks και εξέθεταν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τη διπλωματία.