Τελικά, το μυστικό της Βικτόριας, ήταν άλλο ένα σκοτεινό παρασκήνιο παρενόχλησης και μισογυνισμού. Όπως αποκαλύπτουν αναλυτικά οι New York Times, πίσω από τον λαμπερό κόσμο των «αγγέλων» μοντέλων της διάσημης εταιρείας καλλυντικών και εσωρούχων «Victoria’s secret», ήταν δύο ισχυροί άνδρες που επέβαλαν μια ισχυρή κουλτούρα μισογυνισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης. 

Ads

Ο λόγος για τους κ. Razek, 71 ετών, που παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Αύγουστο. και τον κ. Wexner, 82 ετών, ο οποίος πρόκειται  να συνταξιοδοτηθεί και να πουλήσει την εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες. 

Οι συνεντεύξεις με πάνω από 30 μοντέλα και υπαλλήλους, φανερώνουν μια εικόνα νοσηρή. Η έρευνα άρχισε πέρσι, όταν έγινε γνωστή η σχέση του μεγαλοστελέχους της εταιρείας κ. Wexner με τον σεξουαλικό εγκληματία Jeffrey Epstein. Ο κ. Epstein, ο οποίος διαχειριζόταν την περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του κ. Wexner, κατηγορήθηκε ότι παρέσυρε μερικές νεαρές γυναίκες κάνοντας τον προστάτη τους στην Victoria’s Secret.

Εδώ και δεκαετίες όμως, υπήρχαν καταγγελίες για το κορυφαίο στέλεχος της L Brands, της μητρικής εταιρείας Victoria’s Secret. Tα μοντέλα κατήγγειλαν, ότι προσπάθησε να τα φιλήσει και ότι τους ζητούσε να καθίσουν στην αγκαλιά του ενώ κάποιες δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια επίδειξης μόδας το 2018, είχε αγγίξει τον καβάλο τους.

Ads

Ορισμένες γυναίκες μάλιστα, που παραπονέθηκαν αντιμετώπισαν αντίποινα. Ένα μοντέλο, η Andi Muise, δήλωσε ότι η «Victoria’s Secret» είχε σταματήσει να την καλεί να συμμετέχει σε επιδείξεις της μόδας από την στιγμή που απέρριψε τις προτάσεις  του κ. Razek.

image

Ο κ. Razek, από υπεύθυνος μάρκετινγκ εξελίχθηκε στο νούμερο δύο στην ιεραρχία της εταιρείας, γι’ αυτό και πολλοί πρώην και νυν εργαζόμενοι τον περιγράφουν σαν «ανίκητο». Κάνουν λόγο για εξαναγκασμό των μοντέλων να ποζάρουν γυμνά χωρίς αμοιβή. 

«Αυτό που ήταν πολύ ανησυχητικό για μένα, που ανατράφηκα ως ανεξάρτητη γυναίκα, ήταν πόσο βαθιά εκφοβιστική ήταν αυτή η συμπεριφορά του», δήλωσε η Casey Crowe Taylor, πρώην υπάλληλος δημοσίων σχέσεων της Victoria’s Secret. 

«Αυτή η κατάχρηση εξουσίας από τη μεριά του,  έγινε δεκτή ως κανονική από τους υπαλλήλους. Ήταν σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου. Και όποιες προσπάθησαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, δεν αγνοήθηκαν απλά. Τιμωρήθηκαν». 

«Οι κατηγορίες είναι κατηγορηματικά αναληθείς και αποσπασματικές. Έχω την τύχη να δουλεύω με αμέτρητα μοντέλα παγκόσμιας κλάσης και προικισμένους επαγγελματίες και είμαι πολύ υπερήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που έχουμε ο ένας για τον άλλον» δήλωσε ο Razek  ενώ ο Thomas Davies, εκπρόσωπος του κ. Wexner, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η  Victoria’s Secret δεν παρακολούθησε τις αλλαγές στα πρότυπα της εποχής. Μερικές από τις διαφημιστικές καμπάνιες της, για παράδειγμα, μοιάζουν περισσότερο με μια στερεοτυπική αρσενική φαντασίωση. Σημειώνει μάλιστα πως αρνήθηκε να συμπεριλάβει τρανσέξουαλ στις καμπάνιες της. 

image

Οι πωλήσεις της εταιρείας  μειώνονται ολοένα και  η Victoria’s Secret κλείνει καταστήματα. Οι μετοχές της L Brands έχουν πέσει πάνω από 75% από την κορυφή που είχαν αγγίξει το 2015, σημειώνουν οι New York Times.