Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της ΝΔ – και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα που καταγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος – πέρασε η διάταξη Κεραμέως για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, με την υπουργό Παιδείας να μην καταθέτει τελικά τη σχετική αλληλογραφία με την Κομισιόν, την οποία αποκάλυψε το Tvxs.gr καταδεικνύοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού, και ζητούσε επιτακτικά την κατάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν στο Tvxs.gr ότι η ατεκμηρίωτη άρνηση της υπουργού Παιδείας να καταθέσει στην Βουλή την επίμαχη επιστολή της Κομισιόν την οποία και επικαλείται ως ευρωπαϊκή «εντολή» για την εξομοίωση των πτυχίων κάνοντας λόγο ακόμη και για απειλή επιβολής κυρώσεων, επιβεβαιώνει και την αίσθηση εξυπηρέτησης πελατειακού τύπου συμφερόντων. 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης

Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που «στραγγαλίζει» οικονομικά ιδρύματα με πρόσχημα τη σύνδεσή της με την αμφιλεγόμενη αξιολόγηση των ΑΕΙ, τάχθηκαν 185, ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 50 για την άμεση αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

Ads

H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου διαμαρτυρήθηκε έντονα εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι δεν δόθηκε ο λόγος από το προεδρείο στην αρχή της διαδικασίας για να ακουστεί η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν τελικά της δόθηκε ο λόγος, κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «για απόκρυψη των στοιχείων αυτών, η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει πλήρη γνώση» ενώ όπως δήλωσε θα υπάρξει συνέχεια στα Δικαστήρια διότι πρόκειται κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σε ανάρτηση που έκανε την Τετάρτη στο Facebook ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνιζε: «Η κυβέρνηση της «αριστείας» από τη μία σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας έτσι έκτος δημοσίων ΑΕΙ χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο, και από την άλλη επιβραβεύει όσους δε δίνουν καν εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια. Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων. Μόνο που οι νέες και οι νέοι της χώρας μας δεν είναι πελάτες. Είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απομονωμένη κοινωνικά και σε αντίθεση με τη γνώμη του ΔΟΑΤΑΠ, ψήφισε σήμερα -μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της- νόμο που υποβαθμίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια προς όφελος των αδιαβάθμητων και υποβαθμισμένων ποιοτικά κολεγίων», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό ότι η κ. Κεραμέως συνεχίζει το ρόλο του ντελίβερι των ιδιωτικών συμφερόντων των κολεγίων», υπογράμμισε. 

Σφοδρή υπήρξε η κριτική κι από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ,  Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει τα Πανεπιστήμια αλλά και τον ρόλο του σχολείου και καταλήγει ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά, στη δήλωση της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εξισώνει και ακαδημαϊκά τα πτυχία των Πανεπιστημίων με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων. Απαξιώνει τα Πανεπιστήμια αλλά και τον ρόλο του σχολείου. Η ΝΔ δεν έχει εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση. Δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια εκπαίδευση, εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα».

Ψευδόμενη και κρυπτόμενη η Κεραμέως

Για να προωθήσει την προκλητική διάταξη, άροντας επί της ουσίας το άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως έχουν καταγγείλλει εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, η υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε προσχηματικά την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων και επικαλέστηκε μια – ανύπαρκτη – οδηγία της Κομισιόν, η οποία δήθεν ζητούσε την εξίσωση των πιστοποιητικών των κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ για τους εκπαιδευτικούς.

Όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, καταδεικνύοντας τα ψέμματα της υπουργού, πρόκειται για μια «γνώμη» της Κομισιόν που αφορά στην εξομοίωση επαγγελματικών προσόντων σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα υγείας και για πολύ ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί γενικό κανόνα, ούτε έχει την παραμικρή αναφορά στην εκπαίδευση. Επιπλέον η σχετική γνώμη φέρει τον χαρακτήρα της «επιστολής» κάτι που για τις Βρυξέλλες σημαίνει διάλογος επί του περιεχομένου και απέχει από τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας για παραπομπή και πρόστιμο. Για τον λόγο αυτό και η υπουργός αρνήθηκε να την παρουσιάσει στη Βουλή, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας» και «δημοσίου συμφέροντος»!

Μάλιστα ο αρμόδιος φορέας για την ισοτιμία τίτλων σπουδών ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), σε επιστολή του, την οποία και αγνόησε η υπουργός ώστε να προωθήσει τη σχετική διάταξη, τόνιζε πως « […] οι ρυθμίσεις του ν. 3328/2005, όπως ισχύει, και οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων προς τους απονεμόμενους από τα ΑΕΙ της ημεδαπής και επομένως ανάγονται στην εσωτερική οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, δεν υπεισέρχονται σε παράβαση διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει κριθεί ότι οι σχετικές με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Οδηγίες δεν αφορούν την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών [ΔΕΚ απόφαση της 23ης Οκτωβρίου 2008 στην υπόθεση C-274/2005, Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας, ιδίως, σκέψεις 36 και 37). Επιπροσθέτως σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 165 ΣΛΕΕ (σ.σ. Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) οι δράσεις των οργάνων της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον συντονισμό των εθνικών νομοθεσιών στο πλαίσιο της αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας καθώς αυτή εμπίπτει στην κατά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών», σημείωνε στην επιστολή της η Ελένη Παπαδοπούλου, πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, της ανεξάρτητης αρχής που έσπευσε να καταργήσει η κυβέρνηση

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν στο Tvxs.gr πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά καν να υπερασπιστεί ιδεολογικά την απόφασή της για εξομοίωση των πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ και οχυρώνεται πίσω από ψεύδη περί δήθεν ευρωπαϊκής εντολής». Ο ίδιες πηγές σημειώνουν πως το επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου Κεραμέως κινείται εκτός συνταγματικών πλαισίων καθώς παρακάμπτει ντε φάκτο το άρθρο 16 του συντάγματος και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας.