Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης στην Καγκελαρία, η οποία κατέληξε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία.

Ads

Ο πόλεμος της Λιβύης έχει χαρακτηριστεί ως πόλεμος δι’ αντιπροσώπων και όχι άδικα. Είναι χαρακτηριστικό πως η διάσκεψη εξελίχθηκε χωρίς του δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ, οι οποίοι περίμεναν τα αποτελέσματα βρισκόμενοι σε διαφορετικές αίθουσες. 

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, oι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η απόφαση θα μπορούσε να εκληφθή και ως μια πρώτη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ελήφθη μετά την παρέμβασή του στη Λιβύη και σε μια φάση που ο Φαγιέζ Σάρατζ φαινόταν πως θα έχανε τον πόλεμο, με τις δυνάμεις του Χάφταρ να επελαύνουν προς την Τρίπολη.

Με τη στρατιωτική στήριξη στον Σάρατζ, την οποία αρχικά κατήγγειλε η διεθνής κοινότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος δημιούργησε νέα δεδομένα και οδήγησε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν εκεχειρία. Ο Ερντογάν απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο δεύτερος πιο ισχυρός παίκτης, μετά τον Πούτιν, στις ραγδαίες εξελίξεις της περιοχής. Ο χάρτης για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης προβλέπει τη συμμετοχή και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και άρα, ως βασικός υποστηρικτής του Σάρατζ και ισότιμος συνομιλητής με Μόσχα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν θα έχει τον χώρο και τη δυνατότητα για να μπορέσει να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα

Ads

Στις δηλώσεις τους τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση για τη Λιβύη και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από όλους.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης», είπε.

Στην παρέμβασή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσει η αποστολή φιλότουρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.