Πυραυλική επίθεση εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσε η Τεχεράνη τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, στην Βαγδάτη.

Ads

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε, μέσω Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Αρχικά, ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!», προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης. Λίγες ώρες αργότερα προχώρησε σε σχετικό διάγγελμα λέγοντας πως ο αμερικανικός στρατός, παρά τους ισχυρισμούς του Ιράν, δεν είχε απώλειες από την επίθεση και ανακοινώνοντας την πρόθεση να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε «στάδιο υποχώρησης». Παράλληλα δήλωσε πως θα ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. 

«Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα έχει πυρηνικά όπλα. Την προηγούμενη βδομάδα σταματήσαμε έναν τρομερό τρομοκράτη (σημ: Σουλεϊμανί), τον νούμερο ένα στον κόσμο» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε μια νέα συμφωνία με το Ιράν που θα κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και θα επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει και να ανθίσει. Η ευημερία δεν μπορεί να κυριαρχήσει όσο το Ιράν επιμένει σε αυτές τις εχθρότητες». 

Ads

Το χρονικό της επίθεσης

Περίπου στη 1:30 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους από το έδαφός του εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ και ακόμα μιας στην Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν μεταξύ 1:45 και 2:15 το πρωί. Πρόσθεσε, ότι δύο από τους 17 πυραύλους που στόχευαν την βάση Άιν αλ Άσαντ, απέτυχαν να εκτοξευθούν. Οι πέντε εναντίον της βάσης στην Ερμπίλ στόχευαν αποκλειστικά επιτελικές υποδομές της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Τι ισχύει για τις απώλειες

Μετά την επίθεση επικράτησε αρχικά σύγχυση σχετικά με τις απώλειες. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως δεν έχει απώλειες ή καταστροφές από την επίθεση. Η Γερμανία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία δήλωσαν επίσης ότι κανένας από τους στρατιώτες τους που στρατοπεδεύουν στο Ιράκ δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ωστόσο υποστήριξε ότι τουλάχιστον 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από την επίθεση και ότι κανένας από τους πυραύλους δεν αναχαιτίστηκε. Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση δεν ανέφερε τις πηγές της. Όπως φαίνεται θύματα από την επίθεση δεν υπήρξαν, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως αυτό ήταν απόφαση του Ιράν και όχι «αποτυχία» της επιχείρησης. Πηγές της αμερικανική αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εκτιμούν πως στόχος της Τεχεράνης ήταν να καταδείξει την αποφασιστικότητά της αλλά και τις δυνατότητές της. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοινώνοντας τις επιθέσεις εναντίον βάσεων που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τόνισαν πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση από τον αμερικανικό στρατό του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή. Παράλληλα διεμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε διότι υπό την διοίκησή του σχεδιάζονταν επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στην περιοχή. Ωστόσο δεν δημοσιοποίησαν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πολεμική ρητορική

Η επίθεση αποτελεί κλιμάκωση του «πολέμου δηλώσεων» που ξέσπασε μετά την δολοφονία του υψηλόβαθμου Ιρανού στρατιωτικού, με την Τεχεράνη να υπόσχεται «σκληρή απάντηση» για να εκδικηθεί το θάνατό του. Ο Τραμπ απείλησε να χτυπήσει «πολύ σκληρά» 52 ιρανικές περιοχές, επί το πλείστον σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, σε ομιλία του στην Τεχεράνη μετά την επίθεση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «η διεφθαρμένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή θα πρέπει να τελειώσει», χαρακτηρίζοντας την πυραυλική επίθεση ως «χαστούκι στο πρόσωπο» της Ουάσιγκτον. Με φόντο την αυξανόμενη ένταση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ζητούν επιστροφή στη διπλωματία.