Η Μέριλιν Γιάλομ, μία από τις σημαντικότερες ερευνήτριες σε θέματα φύλου και σύζυγος του σπουδαίου ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε στο σπίτι της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια σε ηλικία 87 ετών στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον γιο της Ράιντ Γιάλομ η αιτία του θανάτου της ήταν το πολλαπλό μυέλωμα.

Ads

Υπήρξε καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και διευθύντρια σπουδών του Ινστιτούτου Κλέυμαν για τις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ συνέγραψε μεταξύ άλλων τις σπουδαίες μελέτες: «Ο καιρός των καταιγίδων. Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», «Η ιστορία του γυναικείου στήθους», «Η ιστορία της συζύγου», «Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», «Τα αμερικάνικα νεκροταφεία: 400 χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής» και «Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα», τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα. Το 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος Officier des Palmes Académiques.

Όταν πέρυσι έμαθε ότι είχε καρκίνο, ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγό της να γράφουν από κοινού ένα βιβλίο για την ασθένειά της και τη διαδικασία του θανάτου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου, «Innocent Witnesses: World War II Viewed by Children», το οποίο αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια των παιδιών που τον έζησαν και θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μέσα στον επόμενο χρόνο.