Με αντιφάσεις και νέα στοιχεία συνεχίζεται για τρίτη μέρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή. Η κατάθεση της Πέμπτης, ουσιαστικά αποδόμησε το σενάριο της «σκευωρίας» και σήμερα, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του, φωτίζουν τις πτυχές του ουσιαστικού σκανδάλου της Novartis και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Ads

Δεχόμενος ερωτήσεις από την πλευρά των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φρουζής παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας και βασικός διαπραγματευτής της πολιτικής του φαρμάκου με την τρόικα στην εποχή των μνημονίων, ήταν συνεργάτης της Novartis, ενώ την Πέμπτη είχε απαντήσει αρνητικά. Όταν ρωτήθηκε αν την ίδια εποχή ήταν και σύμβουλος υπουργών, απάντησε ότι… «δεν θυμάται». Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος μίλησε και στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο, η εταιρεία ειχε επιστρατεύσει τον Νίκο Μανιαδάκη και στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέρος στην διαπραγμάτευση για τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μεταξύ της τρόικα και της Novartis […] Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (σημ: υπουργοί) ήταν χρήσιμοι για να δίνουν τις αστρονομικές τιμές στα φάρμακα».

Σύμφωνα με πηγές του Tvxs.gr,  ο Φρουζής υπέπεσε σε άλλη μια αντίφαση καθώς αρνήθηκε την ύπαρξη e-mails προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρότι αυτά εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα και τελικά τα έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Σε αυτά ο Mr. Novartis έδινε ανερυθρίαστα οδηγίες στον Άδωνι Γεωργιάδη αφήνοντας τις τυπικότητες κατά μέρους και απευθυνόμενός του στον πρώτο ενικό. Αντιθέτως, μετά από ερώτηση της Δώρας Αυγέρη, επιβεβαίωσε την ύπαρξη e-mails προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα και αποδέχθηκε ως αληθές το περιεχόμενό τους, που έχει δημοσιευτεί.

Τα mails προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούσαν τη διοργάνωση δείπνου με «φίλους» του Φρουζή, ώστε να τον προωθήσει για την ηγεσία της ΝΔ και στη συνέχεια, αφού είχε αποχώρησει από τη Novartis, το αίτημα για να του βρει κάποια θέση. Και τα δύο ήταν σε φιλικό τόνο και σε πρώτο ενικό. Το βιογραφικό του επίσης σε «φιλικό» τόνο για εξεύρεση εργασίας είχε στείλει και στον Γιάννη Στουρνάρα. Υπενθυμίζεται πως ο Φρουζής, μετά την έξοδό του από τη Novartis, ανέλαβε τελικά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Creta Farm στις αρχές του 2016. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του διάβασε επίσης δημοσίευμα για τη χρηματοδότηση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που δεν απαντήθηκε.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Οι αντιφάσεις Φρουζή και η «φιλοσοφική» απάντηση στην ερώτηση «αν η Novartis είναι σκάνδαλο;»

Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωσαν στο Tvxs.gr, ότι στην αρχή της κατάθεσής του την Παρασκευή ο Φρουζής απάντησε σε ερώτημα για την ύπαρξη ή μη σκανδάλου, με τη δική του εκδοχή: «Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σαν να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη. Για μένα δεν είναι σκάνδαλο».

Εκτός του ρόλου Μανιαδάκη και των emails με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Κωνσταντίνος Φρουζής υπέπεσε και σε άλλες αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι πως ενώ την Τετάρτη υποστήριξε πως πιέστηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να καταθέσει στοιχεία για τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, την Πέμπτη είπε πως δεν του έγινε ποτέ αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από την κ. Τουλουπάκη και πως δεν διαπίστωσε κάποια «παρατυπία» από την εισαγγελία διαφθοράς. Τελικά την Παρασκευή κατέληξε πως «πιστεύει πως οι εισαγγελείς δεν έστησαν κάποια σκευωρία» και δεν υπάρχει κάποια «πλεκτάνη» σε βάρος του με τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά «θα ήθελα να έχουν φιλτράρει (σημ: οι εισαγγελείς) καλύτερα τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων». 

Αντίθετα ενώ την Πέμπτη είπε πως «δεν γνωρίζει τίποτα για πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο προς τους εισαγγελικού λειτουργούς», σήμερα εκτίμησε πως «οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 έστησαν σκευωρία». Επίσης, ενώ αρχικά είπε πως «ουδέποτε κλήθηκε από τους εισαγγελείς να καταθέσει, την Πέμπτη παραδέχτηκε πως έχει καταθέσει τρεις φορές υπόμνημα και έδωσε εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές». Επιπλέον, ενώ μίλησε για επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προ του 2015 και ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ισχυρισμός που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, την Παρασκευή αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ήταν «συναντήσεις γνωριμίας προκειμένου να θέσουμε ως ΣΦΕΕ θέματα του κλάδου μας», διευκρινίζοντας ότι «δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα». Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για τις συναντήσεις που είπε πως είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους λόγους αυτών των συναντήσεων, ο Φρουζής απάντησε: «Δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα, έγινε στα πλαίσια γνωριμίας και απόκτησης επαφής, ήταν θεσμική και δημοσιοποιημένη».

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ταυτίζονται με τον Φρουζή και λειτουργούν ως συνήγοροί του»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, τόνισε πως «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με δύο πρώην υπουργούς υπό διερεύνηση και έναν πρώην υπουργό με ποινική δίωξη αντίστοιχα, συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήγοροί του και ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο ως βασικό ενορχηστρωτή του σκανδάλου Novartis για να κρύψουν τις μνημειώδεις αντιφάσεις και τις αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του. Ταυτίζονται πλήρως με τον άνθρωπο ο οποίος ως κατηγορούμενος μπορεί να πει ό,τι θέλει για να βελτιώσει τη θέση του στις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει». 

«Και βέβαια», προσθέτουν, «πέρασαν στα “ψιλά”  την ομολογία του κ. Φρουζή πως διοργάνωνε δείπνα για τον κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 και του έστελνε mail με το βιογραφικό του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυριστεί πως δεν τον γνώριζε καν». «Το μόνο στο οποίο ήταν τελικά ξεκάθαρος και χωρίς αντιφάσεις σήμερα ο κ. Φρουζής, ήταν ότι με τη διάταξη που ψήφισε προχθές η κυβέρνηση, θα  κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία».