Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας. Αίσθηση προκαλεί, μεταξύ άλλων, η δήλωση-παραδοχή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην υπουργού υγείας, Αδ. Γεωργιάδη σε δημοσιογράφο της έρευνας ότι η Novartis χρημάτιζε μεν, έσωζε δε. 

Ads

Συγκεκριμένα ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται να λέει στην κάμερα στους ερευνητές δημοσιογράφους,…«Αυτοί οι πληροφοριοδότες είναι ψεύτες. Όταν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση θα τους αφαιρέσουμε την προστασία και θα μάθουμε τελικά ποιος τους είπε να πουν όλα αυτά τα ψέματα. Πρόκειται απλώς για πολιτική σκευωρία».

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει, αναφερόμενος στην επίμαχη επιστολή του Φρουζή. «Σε μια σειρά από μέιλ σας δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε. Και αυτά τα μέιλ προέρχονται από τη Novartis, από τον κ. Φρουζή».

Και ο Άδ. Γεωργιάδης απαντά: «Ξέρω το μέιλ για το οποίο μιλάτε. Αν το διαβάσετε θα δείτε ότι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που ζητούσε ο Φρουζής».

Ads

Ο δημοσιογράφος επιμένει: «Οι πληροφοριοδότες λένε ότι εσείς βάλατε στην ελληνική αγορά δέκα φάρμακα ακριβά».

Κι εδώ έρχεται η «αποστομωτική» απάντηση του Άδ. Γεωργιάδη: «Σας λέω έδωσα έγκριση για 400 φάρμακα κι αυτή ήταν μια απόφαση για την οποία είμαι περήφανος. Δεν πρόκειται για απόφαση αποτέλεσμα διαφθοράς. Ηταν καλή απόφαση. Εσωσε τη ζωή του κόσμου. Πρέπει να καταλάβετε, ίσως εταιρίες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές».

Υπενθυμίζεται πως προστατευόμενος μάρτυρας στο ίδιο ντοκιμαντέρ έχει αναφέρει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν χρήσιμοι, καθώς εκτόξευαν την τιμή των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα, την οποία η εταιρεία είχε ως χώρα βάσης για να καθορίζει και τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα, δε, με τους προστατευόμενους μάρτυρες του FBI, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα φάρμακα τις έκανε ο Ν. Μανιαδάκης, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από την εταιρεία και ήταν σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη και άλλων υπουργών Υγείας. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως ο Μανιαδάκης ήταν «πολύ έμπιστος βοηθός του» και είχε επαφές με την τρόικα. «Αν ο Μανιαδάκης ήταν διεφθαρμένος, τότε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν διεφθαρμένοι. Έκανε καλή δουλειά τον ευχαριστώ πολύ».

Στο ντοκιμαντέρ των Ελβετών δημοσιογράφων ο Αδ. Γεωργιάδης εξυμνεί εκ νέου τις ικανότητες του τότε βοηθού του, Ν. Μανιαδάκη, δεδομένου ότι άλλαξε η στάση του και μιλάει για πιέσεις να δώσει πολιτικούς.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του στην ελβετική τηλεόραση σχετικά με τη Novartis παραθέτει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Εδώ η ακριβής απομαγνητοφώνηση των όσων πράγματι είπα εγώ στην Ελβετική τηλεόραση, από τα οποία κάποιοι αποφάσισαν να απομονώσουν μία φράση για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στο τέλος η δημοσιογράφος λέει: “ναι σωστά έχετε απόλυτο δίκιο”… περαστικά» γράφει.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να μας πει ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν»

Την εμπλοκή το Άδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis που προσπαθεί μανιωδώς να σκεπάσει η ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Σκευωρία» και η παραδοχή Γεωργιάδη για χρηματισμό της Novartis σε πολιτικούς;

Νομίζαμε ότι ο κ. Γεωργιάδης τα είχε πει όλα όταν δήλωσε πως έχασε πάσα ιδέα για το FBI επειδή έχει στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis.

Ο λαλίστατος υπουργός της Ν.Δ. όμως είχε και αλλά να δώσει. Αποφάσισε να λύσει οριστικά τον γρίφο γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση παραδέχτηκε χωρίς ντροπή επί λέξει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες, όπως η Novartis, δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές”.

Μετά από αυτές τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις του κ. Γεωργιάδη, περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ίδιο να πει ποιοί πολιτικοί χρηματίστηκαν αλλά και την επόμενη τοποθέτηση της Ν.Δ. περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis».