Στην απαλλαγή των εταιριών εξορύξεων από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) οδηγεί πρόβλεψη του άρθρου 12 των συμβάσεων παραχώρησης 50.000 τ.χλμ σε Ιόνιο και Κρήτη που κυρώθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Ads

Όπως αναφέρει το agonaskritis.gr, η απαλλαγή αφορά στο στάδιο των σεισμικών ερευνών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ήταν δημόσια και θα τελούσε υπό διαβούλευση, ενώ, η απαλλαγή από την εκπόνησή της παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αντ’ αυτού προβλέπεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Ένα ιδιωτικό κείμενο που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει ανάλογό του στο ελληνικό δίκαιο, δεν δημοσιοποιείται και το το κράτος δεν θα έχει καν την εξουσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει, αλλά απλά να το «εξετάζει».

Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι η απαλλαγή των εταιριών από την υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ αποτελεί ένα διοικητικού χαρακτήρα κίνητρο προς αυτές σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο: οι εταιρείες γλιτώνουν χρόνο και χρήμα πριν μάθουν αν υπάρχει κοίτασμα που αξίζει τον κόπο, πριν πάρουν δηλαδή το ρίσκο. Ο μετριασμός αυτού του ρίσκου όμως, αυτή η έμμεση επιδότηση έχει κόστος αφού στην περιοχή ζουν φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και φώκιες που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις σεισμικές εκρήξεις.

Ads

image

Το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης είναι ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει ήδη πλήξει τη θεσμική θωράκιση της χώρας πριν ακόμα ξεκινήσει να επιχειρεί.