Σάλο έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της ΝΔ που καταργεί το νέο αδιάβλητο σύστημα εξέτασης για τα διπλώματα οδήγησης με κάμερες και καταγράφη, το οποίο απέκλειε παρεμβάσεις και εξεταστών και εκπαιδευτών. Το νομοσχέδιο επανφέρει το παλιό σύστημα διαφθοράς, που είχε μετατρέψει το «λάδωμα» σε «πάγιο» για την απόκτηση διπλώματος, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις του υποψηφίου. Ακόμη το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους άνω των 74 ετών να συνεχίσουν να οδηγούν χωρίς επανεξέταση των ικανοτήτων τους.

Ads

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου όσο και για τη διαδικασία, καθώς κατατέθηκε προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Υποδομών και Μεταφορών από τη ΝΔ, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε και το ΜεΡΑ25 αρνήθηκε να ψηφίσει.

Πέρα από το σκανδαλώδες περιεχόμενό του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή από την Ολομέλεια, ήρθαν στο φως και σημαντικές αποκαλύψεις που προκαλούν πολλά ερωτήματα. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμφανίστηκε ως σύμβουλος του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο Διαμαντής Ηλιάδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης.

Όπως κατήγγειλαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρόκειται για πρόσωπο που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για εμπλοκή στο κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων. Μάλιστα ο κ. Κεφαλογιάννης, όπως σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον κ. Ηλιάδη, αρχικά παραδέχτηκε πως είναι σύμβουλός του, μετά είπε πως είναι «σύμβουλος της Πολιτείας» και στη συνέχεια αρνήθηκε πως τον γνωρίζει.

Ads

Ο πρώην υπουργός μεταφορών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημείωσε πως «καταλαβαίνουμε γιατι το φέρατε ως κατεπείγον για να κρύψετε τα ρουσφετια στα κυκλώματα των αδειών οδηγησης που για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες έχουν στηθεί στις διευθύνσεις μεταφορών παλιων Νομαρχιών και Περιφερειών». «Πρόκειται για κάτι που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία», είπε, συνδέοντας ταυτόχρονα τη μάστιγα των τροχαίων με  τον τρόπο που λήψης των αδειών οδήγησης.

Συνεχίζοντας ο κ. Σπίρτζης τόνισε: «Πραγματικά κ. υπουργέ εγώ θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση, ένα από τα κυκλώματα -δε λέμε αυτό που ήταν διεθνές και είχε γίνει η χώρα “πλυντήριο” έκδοσης διεθνών αδειών οδήγησης με την εγκέφαλο της σπείρας στην Αταλάντη-, αλλά για το κύκλωμα που ξεσκεπάστηκε στην Αθήνα, δεν γνωρίζετε ότι ο άτυπος συνεργάτης σας ελέγχεται γι΄αυτό; Δε γνωρίζετε ότι είναι στη δικογραφία; Εγώ αυτά ακούω. Τα ακούμε εμείς, εσείς δεν τα ακούτε που είναι και άτυπος συνεργάτης σας; Γνωρίζετε ότι ο κ. Ηλιάδης είναι στέλέχος της ΝΔ, ήταν υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές, τον αποσύρατε τελευταία στιγμή. Αυτοί που είχε ως πουλέν στο χώρο των σχολών οδήγησης δεν ελέγχονται απλά τους πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη που ήταν από το σύλλογο εδώ της Αθήνας αλλά εμπλέκεται και ο ίδιος, ελέγχεται. Δεν το γνωρίζατε και είναι ο συνεργάτης σας για να πάμε στο παλιό καθεστώς;»

Σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε: «Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, προσκλήθηκε και παρευρέθηκε ως σύμβουλος του κου Κεφαλογιάννη ο κος Ηλιάδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών ο οποίος κατηγορείται για σειρά κακουργηματικών πράξεων σχετικών με τα κυκλώματα διαφθοράς που λυμαίνονταν τις διαδικασίες εξετάσεων διπλωμάτων οδήγησης.

Στις επίμονες ερωτήσεις μας για τη σχέση του με τον εν λόγω κύριο ο Υφυπουργός κος Κεφαλογιάννης μας είπε κατά σειρά τα εξής: Ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι σύμβουλός του. Στη συνέχεια θυμήθηκε ότι είναι άτυπος σύμβουλός του. Μετά μας ενημέρωσε ότι δεν είναι ακριβώς δικός του άτυπος σύμβουλος αλλά άτυπος σύμβουλος της πολιτείας. Αλλά ούτε και αυτό κράτησε πολύ καθώς αμέσως μετά ο κος Υφυπουργός αρνήθηκε ακόμη και ότι τον γνωρίζει. Τελικά τι από όλα ισχύει; Ποια είναι η σχέση των κων Καραμανλή και Κεφαλογιάννη με τον κύριο Ηλιάδη; Τι είδους συμβουλές τους έδινε ο κύριος Ηλιάδης; Και μήπως η σπουδή της κυβέρνησης να καταργήσει το νέο πλαίσιο για τις εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης σχετίζεται με την παρουσία του κου Ηλιάδη στη σημερινή συνεδρίαση;».