Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη αποτελεί «τα αυτιά και τα μάτια» του προέδρου. Είναι επίσης ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού είναι γιος της αδελφής του Κατερίνας. 

Ads

Εκτός από τα παραπάνω όμως υπήρξε και συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο της Energa. Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει το Documento, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο δικηγόρος που είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση Energa. 

Διέκοψε μάλιστα τη συνεργασία με τον Αριστείδη Φλώρο λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο και λίγους μήνες μετά προσλήφθηκε στο υπουργικό γραφείο του τότε υπουργού και θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Πίσω στην υπόθεση Φλώρου, εκτός από τον χειρισμό για τη δημιουργία των offshore εταιρειών, ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε και άλλη επιχειρηματική σχέση μαζί του, αφού υπήρξαν συνεταίροι σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. 

Ads

Ειδικότερα, στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δημητριάδης ΑΕ. Το 2011, όταν είχε πια ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Οι Φλώρος και Δημητριάδης δεν εμφανίζονται πια στη διοίκηση της εταιρείας. 

Σύμφωνα με το Documento, ο Αριστείδης Φλώρος αρχικά είχε αρνηθεί και κατόπιν είχε παραδεχτεί την σύσταση της εταιρείας με τον Γρηγοριάδη αλλά είπε ότι «η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα».

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης εμφανίζεται ως συνεργάτης και σε άλλες δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία Linκ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. 

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας από το οποίο προκύπτει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.

Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται ακόμη μία εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η Link 2U Credit AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη Link 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου Καρολίνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Ασυμβίβαστο 

Σημαντική λεπτομέρεια για τον ανιψιό του πρωθυπουργού είναι ότι την περίοδο που προσλήφθηκε στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη είχε ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, ο Γρ. Δημητριάδης δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα σύμβουλος του υπουργού και παράλληλα να ασκεί δικηγορικά καθήκοντα. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να τον καλύψει και μάλιστα αναδρομικά, καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύτηκε απόφασή του με θέμα «Εξαίρεση ειδικού συμβούλου από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος».

Για την υπόθεση της Energa, η ΝΔ είχε υποστηρίξει τότε ότι ο Γρ. Δημητριάδης αποχώρησε το 2012 από την Energa, καθώς και ότι εντέλει ήταν μάρτυρας κατηγορίας στο πολύκροτο σκάνδαλο.