Ο πρώτος «πόλεμος» του διαστήματος ξεκίνησε μαζί με την έναρξη της διαστημικής εποχής εντός της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών δεν αφορούσε μόνο την ανάπτυξη των δυνατότερων όπλων επί Γης αλλά και την κατάκτηση του διαστήματος, πράγμα που οδήγησε στα μεγαλύτερα έως και τώρα επιτεύγματα σε αυτό τον τομέα. Αυτά φαίνονται σαν παρελθόν αλλά είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν στο κοντινό μέλλον με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. 

Ads

Στην πραγματικότητα η προετοιμασία του «πολέμου» έχει ξεκινήσει ήδη με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αναπτύσσουν τα κατά πολύ εξελιγμένα όπλα τους. Ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος» χρησιμοποιείται ήδη εδώ και μερικά χρόνια, εξαιτίας του ανταγωνισμού σε οικονομικό επίπεδο των δυο χωρών και στο πλαίσιο αυτό η κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα είναι σε εξέλιξη. 

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η οικονομική ισχύ δίνει στις ΗΠΑ το προβάδισμα να κερδίσουν τον πόλεμο του διαστήματος. Όμως η Κίνα δεν θα παραδώσει καθόλου εύκολα τα όπλα. Ένας κορυφαίος Κινέζος στρατηγός έχει μια προειδοποίηση για τις ΗΠΑ: «Προετοιμαστείτε για να χάσετε». 

Ο Κιάο Λιανγκ, στρατηγός της Κινεζικής Αεροπορίας είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Απεριόριστος Πόλεμος: Το Μεγάλο Σχέδιο της Κίνας για την Καταστροφή της Αμερικής». Όπως υποστηρίζει τα σχέδια των ΗΠΑ δεν θα δουλέψουν εναντίον της Κίνας. «Η Κίνα δεν είναι η Σοβιετική Ένωση», λέει ο Κιάο σε συνέντευξή του στην South China Morning Post. «Αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορούν να σύρουν την Κίνα σε ένα πόλεμο εξοπλισμών στο διάστημα και να τον κερδίσουν, όπως έγινε με τους Σοβιετικούς… στο τέλος θα καταλάβουν πως δεν θα είναι η Κίνα αυτή που θα βρεθεί χαμένη». 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Πεκίνο ρίχνουν συνεχώς χρήματα σε μία όλο και πιο στρατιωτικοποιημένη κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα κάτι που ορισμένοι ειδικοί ασφαλείας των ΗΠΑ φοβούνται ότι φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός πολέμου. Πρόσφατα ο Τραμπ μίλησε για μια «αυτόνομη διαστημική δύναμη», κάτι που ο Κιάο απορρίπτει ως «μη συνετή κίνηση». Πάντως οι δυο χώρες προσπαθούν, σύμφωνα με το Politico, να αναπτύξουν όπλα λέιζερ αλλά και όπλα του κυβερνοχώρου που θα μπορούσαν να καταρρίψουν τους δορυφόρους της αντίπαλης δύναμης. 

Η αντιπαλότητα με την Κίνα στον διαστημικό τομέα είναι ξεκάθαρα στο μυαλό της διοίκησης του Πενταγώνου αφού στην έκθεση για το στρατό της Κίνας η λέξη διάστημα αναφέρεται 86 φορές. Μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται ότι «ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εργάζεται για την προετοιμασία χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας και την ανάπτυξη ενεργειακών όπλων που θα μπορούν να τεθούν σε τροχιά. 

Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει την πρόταση του Τραμπ για τη δημιουργία μιας Διαστημικής Δύναμης, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα διαστημικά προγράμματα σε ένα νέο στρατιωτικό κλάδο κάτι που και η Κίνα έκανε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. 

Είναι εμφανές πως οι ΗΠΑ ανησυχούν. Ένας λόγος είναι η επιτυχής προσγείωση ανιχνευτών της Κίνας στο φεγγάρι, ένα μέρος το οποίο οι Αμερικανοί αστροναύτες επισκέφτηκαν για τελευταία φορά το 1972. «Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κίνα έγινε το πρώτο έθνος που προσγειώθηκε στην πίσω πλευρά της Σελήνης αποκαλύπτοντας τη φιλοδοξία της να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό σεληνιακό έδαφος και να γίνει το κυρίαρχο έθνος του κόσμου στο Διάστημα», δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. 

Ο Μπράιαν Γουίντεν, διευθυντής προγραμματισμού στο Ίδρυμα Secure World, το οποίο υποστηρίζει τη χρήση του διαστήματος με ειρηνικό και βιώσιμο τρόπο, λέει ότι τα πράγματα αναφορικά με την ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ανησυχητικά. Όπως υποστηρίζει μια ένοπλη σύγκρουση θα ήταν φριχτή, όμως οι ΗΠΑ φαίνεται να προετοιμάζονται γι’ αυτή αντί να την αποφεύγουν. 

Ο Κιάο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η Κίνα δεν επιδιώκει έναν πόλεμο στο διάστημα αλλά ότι προετοιμάζεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έθνος, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων, που επιδιώκει να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ναι, θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Κιάο τονίζει ότι η οικονομική αντοχή της Κίνας είναι μεγάλη και μπορεί να κυριαρχήσει σε μια ανταγωνιστική μάχη για τον ακριβότερο και μεγαλύτερο εξοπλισμό στο διάστημα. «Όταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν σε Ψυχρό Πόλεμο και έπαιρναν μέρος στη μάχη των εξοπλισμών, οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη κατασκευαστική δύναμη και η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν καν η δεύτερη. Σήμερα η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική δύναμη στον κόσμο». 

Η αμερικανική κατασκοπεία εκτιμά ότι η Κίνα θα είναι σύντομα σε θέση να αναπτύξει ισχυρά οπλα ειδικά σχεδιασμένα για επιθέσεις σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή τροχιά στη Γη και ότι ήδη είναι σε θέση να φτάσουν σε στόχους πολύ πιο μακρινούς από τη Γη από ότι μπορούν να επιτύχουν τα όπλα που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ. Επιπλέον η Κίνα έχει ήδη ένα πολύ εντυπωσιακό διαστημικό οπλοστάσιο – με πάνω από 120 έξυπνους δορυφόρους – στο οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν μια μεγάλη απειλή για τους δικούς τους δορυφόρους όσων αφορά τις επικοινωνίες, την πλοήγηση και την παρακολούθηση σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλάβει περιοχές της Σελήνης που έχουν στρατηγικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των πάγων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα πυραύλων ή για την υποστήριξη ζωής εκεί. Ωστόσο, θεωρούν πιθανότερο η Κίνα να θέλει να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στο διάστημα για να επηρεάσει τις συγκρούσεις στη Γη. Το να είναι η Κίνα σε θέση να απειλήσει τους δορυφόρους πλοήγησης ή επικοινωνιών του στρατού θα μπορούσε να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την εμπλοκή σε μια σύγκρουση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, υποστηρίζει ο Γουίντεν. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχεται και ο Κιάο η Κίνα απέχει ακόμη από το να ξεπεράσει σε δύναμη τις ΗΠΑ. Είναι μια νέα δύναμη στο χώρο του διαστήματος. «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ΗΠΑ στην επόμενη ή στις επόμενες δυο δεκαετίες αλλά μπορούμε να περιορίσουμε το χάσμα και είναι δυνατόν να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο σε μεμονωμένες περιοχές». 

Οι ΗΠΑ πάντως σκοπεύουν να αντιδράσουν στις γρήγορες κινήσεις της Κίνας δημιουργώντας το ειδικό τμήμα για την διαστημική στρατιωτική τεχνολογία. Η νέα υπηρεσία θα έχει αυτονομία στον προϋπολογισμό και εκτός από την ανάπτυξη όπλων και τεχνολογίας θα αναπτύσσει και το δόγμα των ΗΠΑ για το διάστημα – κατά το στρατιωτικό δόγμα. 

Για να αποφευχθεί ένας διαστημικός σε αυτή την περίπτωση πόλεμος οι δυο χώρες έχουν στη διάθεσή τους κάποια διπλωματικά μέσω των οποίων θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο χώρο του διαστήματος. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αφού οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί και με τη Ρωσία. 

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση δεν διεξάγεται. Η τροποποίηση του Γουλφ που πέρασε το 2011 απαγορεύει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα και απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε διμερή συνεργασία μεταξύ της NASA και της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας για λόγους εθνικής ασφάλειας. Έτσι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μόνο η κούρσα του διαστημικού εξοπλισμού με τις δυο χώρες να βρίσκονται αν όχι σε Ψυχρό Πόλεμο, σε ψυχροπολεμική διάθεση.