Μεγάλη μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την τελευταία μέτρηση πριν από περίπου 15 ημέρες, καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr σχετικά με τις ευρωεκλογές. Η διαφορά βρίσκεται πλέον στις 3,5 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους, με σημαντικά ενισχυμένο το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να καταγράφεται πλέον ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η «μετέωρη ψήφος», και κυρίως η στάση των αναποφάσιστων, παραμένει κρίσιμος παράγοντας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει ριζικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ads

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (μέσα σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης): η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (23,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (17,5%), το ΚΚΕ 5,5% (5,8%), η Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%). Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 23,2%, έναντι 31,4% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, με το 16,6% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα ψηφίσει.

Η ανάλυση της «μετέωρης ψήφου» δείχνει και την κρισιμότητά της στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς το 30% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι μόλις 10%. Πρόκειται για έναν παράγοντα που θα μπορούσε να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Είναι ενδεικτικό και το γεγονός πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49%, την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%.

image

Ads

image

image

Ενδειτικό του ρεύματος που διαμορφώνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός πως στην τελευταία μέτρηση της Palmos Analysis, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την απάντηση «κανένας από τους δύο», που συνήθως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό.

image

Στην ανατροπή του κλίματος, που καταγραφόταν στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης με μειώσεις του ΦΠΑ και 13η σύνταξη, καθώς ως σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή κόμματος στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται από τους πολίτες το θέμα της οικονομίας και η προσωπική οικονομική κατάσταση (35%). Την άποψη των πολιτών για τα μέτρα ελάφρυνσης θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος της έρευνας, που θα δημοσιευτεί το Σάββατο. Δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο για τη ψήφο των πολιτών είναι να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα (32%). Ακολουθούν τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης (22%) και τέλος τα πρόσωπα στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων (9%).

image

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έφεραν στο προσκήνιο τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, οι πολίτες απορρίπτουν μεν αυτές τις θέσεις, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό (52%) εκτιμά πως πρόκειται για παρερμηνεία. Αντίθετα το 37% δηλώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα αν αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας. 

image

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image