Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil. Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών υπολογίζεται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο κοίτασμα «Γλαύκος».

Ads

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που καθιστά ενεργειακή δύναμη την χώρα. Είπε επίσης πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα και ταυτόχρονα δείχνουν τη δυνατότητα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, από την πλευρά του εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Επίσης εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.

Η στιγμή που το τρυπάνι της ExxonMobil εντοπίζει το κοίτασμα

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.

Η επιτυχής γεώτρηση στον «Γλαύκο» είναι η όγδοη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.  Όπως υπενθυμίζουν τα κυπριακά μέσα, τέσσερις γεωτρήσεις ήταν άγονες, σε τρεις βρέθηκαν ικανοποιητικά κοιτάσματα («Αφροδίτη», «Καλυψώ», «Γλαύκος») ενώ σε μία (Ονισήφορος) βρέθηκε κοίτασμα αλλά όχι εμπορεύσιμο.