Τις καθημερινές, τον συναντάμε στο γραφείο του, στην Αστυνομία Πρέβεζας. Τις Κυριακές, λειτουργεί στην ενορία του, στην Καμαρίνα Ζαλόγγου. Στον ελεύθερο χρόνο του, βρίσκεται στον ελαιώνα του, στο Νεοχώρι Άρτας. Ιερέας, ανθυπαστυνόμος, βιοκαλλιεργητής. Είναι ο 36χρονος Βασίλειος Ρούσσας, πατέρας 3 παιδιών, που ζει με την οικογένειά του στην Πρέβεζα.

Ads

Αφορμή για τη συνάντηση μαζί του, στάθηκε το χρυσό βραβείο για την ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγει, σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο. Στο ξάφνιασμα, στην έκπληξη των πρώτων λεπτών της συνάντησης, τα λόγια του πατέρα Βασίλη Ρούσσα, δίνουν το στίγμα της προσωπικότητάς του.

«Ένας καλός αστυνομικός, μπορεί να γίνει και ένας καλός ιερέας, φτάνει να έχει συνείδηση. Και όταν είσαι ευσυνείδητος, μπορεί να γίνεις ένας καλός ελαιοκαλλιεργητής».

Η συζήτηση με τον ιερέα αποκαλύπτει ένα άνθρωπο με «ανήσυχο» μυαλό. Το 2000, πέτυχε στην Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μυτιλήνη. Ένα χρόνο αργότερα με κατατακτήριες εξετάσεις εισάγεται στην Σχολή Αστυφυλάκων.

Ads

Κινητήριος δύναμη για κείνον, είναι η κοινωνική πρόσφορα. Το 2003, αρχίζει να εργάζεται ως αστυνομικός στην Αθήνα σε διάφορες περιοχές, όπως στο Αιγάλεω, στη Δυτική Αττική. Παράλληλα όμως, αποφασίζει να σπουδάσει Θεολογία. Είναι ένα 2ο στοίχημα για τον νεαρό αστυφύλακα. Τον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου. Το 2010 παίρνει πτυχίο. Τότε ζητεί μετάθεση για την Αστυνομία της Πρέβεζας και τα καταφέρνει. Λόγω του πτυχίου της Θεολογίας, γίνεται ανθυπαστυνόμος στον βαθμό.

Οι πολίτες τον συναντούν στο γραφείο αστυνόμευσης. Είναι υπεύθυνος για τα καταστήματα στην πόλη της Πρέβεζας.

Ο Βασίλειος Ρούσσας, ως ένας ευσυνείδητος αστυνομικός, ο οποίος έχει ως προτεραιότητά του την προσφορά βοήθειας στον κάθε άνθρωπο που έχει απέναντί του, μπορεί κάλλιστα να γίνει και ιερέας, εφόσον βέβαια πληροί και κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις που απαιτεί και από την πλευρά της, η Εκκλησία.

Τον Δεκέμβρη του 2013, χειροτονείται διάκονος, το 2017 ιερέας και αναλαμβάνει την ενορία του Αγίου Βασιλείου, σε μία μικρή κοινότητα την Καμαρίνα Ζαλόγγου. Άμισθος τα πρώτα χρόνια, αφοσιωμένος στην εκκλησία και τον κόσμο, ενώ στη συνέχεια παίρνει ως επίδομα το 30% της μηνιαίας αμοιβής των κληρικών.

«Ήταν επιθυμία μου, ήταν αγάπη μου, να γίνω ιερέας», λέει χαρακτηριστικά. Δεν εγκατέλειψε όμως την πρώτη δουλειά του. Ταυτόχρονα είναι και αστυνομικός.

Πλέον στην Πρέβεζα, δεν εντυπωσιάζει κανέναν, ένας ιερέας με καθήκοντα και αστυνομικού.

Γεννήθηκε στο Νεοχώρι της Άρτας, όπου βρίσκεται και η πατρική του περιουσία την οποία έχει αξιοποιήσει. Είναι δέκα στρέμματα γης, με 220 ελαιόδεντρα στις εκβολές του Αράχθου ποταμού.

«Όταν πήρα από τον πατέρα το κτήμα, προσπάθησα να αλλάξω την καλλιέργεια, από βρώσιμες ελιές σε κορωνέικη ποικιλία και άρχισα να μελετώ τους τρόπους καλλιέργειες. Στον μικρό βιολογικό μας ελαιώνα, πλέον καλλιεργούμε ελιές ποικιλίας «Κορωνέικη»» αναφέρει και μας εξηγεί γιατί η ετικέτα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι «ΠΟΙΗΜΑ».

«Ποιώ σημαίνει δημιουργώ, δίνω ύπαρξη σε κάτι. «Ποιούμε» καλό έργο στον ελαιώνα μας» τονίζει και συνεχίζει:

«Το ΠΟΙΗΜΑ, είναι το βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας που γεννήθηκε σε ένα μικρό βιολογικό ελαιώνα στη γη του Αμβρακικού κόλπου. Εκφράζει τη φιλοσοφία, τις αξίες και την πνευματική διάσταση μιας καλλιέργειας που έχει τις ρίζες της στο σεβασμό και τη διατήρηση ενός άρτιου οικοσυστήματος».

Το ΠΟΙΗΜΑ, διακρίθηκε για την εξαιρετική ποιότητά του (extra premium olive oil) και τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό «London International Olive Oil Competitition 2018».

Η καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και η παραγωγή του λαδιού είναι μία οργανωμένη προσπάθεια επισημαίνει ο Βασίλειος Ρούσσας.

«Χρησιμοποιούμε κάθε σύγχρονο, επιστημονικό μέσο, και με τα οργανικά λιπάσματα και τη βοήθεια βιολογικών παραγόντων, εξισορροπούμε τα επιβλαβή παράσιτα και υποβοηθούμε την αύξηση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, αλλά και των ωφέλιμων για την καλλιέργεια εντόμων.

Η χρήση του νερού γίνεται όταν είναι απολύτως αναγκαία.

Εφαρμόζουμε συγκαλλιέργεια άλλων φυτών, κυρίως “Ψυχανθών” για να δώσουμε με φυσικό τρόπο επιπλέον στοιχεία στο έδαφος.

Η κάθε σταγόνα από το λάδι μας είναι πολύτιμη, για αυτό και τη φροντίζουμε διπλά. Κάθε μπουκάλι της παραγωγής μας είναι μοναδικό, αριθμημένο και αποτέλεσμα μιας προσεκτικής και απαιτητικής διαδικασίας.

Τέλος, ανακυκλώνουμε τα οργανικά υπολείμματα που παράγει το ίδιο το κτήμα».

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μαζί του κρατάμε την τελευταία φράση του: «Όταν αγαπάς κάτι το κάνεις καλά, Να μη φεύγεις από το μέτρο και την ποιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ