Την παγκόσμια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες που έρχονται από τη Γαλλία και δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν ανήλικους μαθητές, σαν να ήταν αιχμάλωτοι πολέμου.

Ads

Οι μαθητές των λυκείων της Γαλλίας πραγματοποιούν καταλήψεις και έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, με την αστυνομία να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο συλλαμβάνοντας περισσότερα από 700 παιδιά και στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στα «κίτρινα γιλέκα». Την ώρα που το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έχει βάλει φωτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά στη Γαλλία, οι μαθητές κάνουν τον δικό τους αγώνα για να αποτρέψουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση  που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και δίνει την δυνατότητα στις ακαδημίες να επιλέγουν τους φοιτητές τους με μια βάση κριτηρίων που σε πολλά θυμίζουν πρόσληψη σε επιχείρηση, μη δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Περισσότερα από 280 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, με τη χθεσινή μέρα να σημαδεύεται από επεισόδια σε όλη τη χώρα και μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις ανηλίκων.

Το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το προαύλιο του λυκείου της μικρής πόλης Μαντ-λα-Ζολί προκαλεί τουλάχιστον σοκ.

Ads

Η γαλλική αστυνομία φαίνεται να έχει συλλάβει 147 παιδιά, ανάμεσα στα οποία και μαθητές ηλικίας 12 ετών, ένας εξ αυτών με σύνδρομο Down. Οι αστυνομικοί έχουν εξαναγκάσει τα παιδιά να γονατίσουν και να βάλουν τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους, την ώρα που ακούγονται να φωνάζουν προς τους συλληφθέντες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης τα άτομα συνελήφθησαν για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία» έπειτα από συγκρούσεις και καταστροφές προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να «διακόψει μια διαδικασία εκτός ελέγχου».

Δείτε το βίντεο:

Ακόμη και σήμερα, πολλοί από τους γονείς των 147 μαθητών στους οποίους η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες, δεν γνωρίζουν σε ποια κρατητήρια είναι τα παιδιά τους.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από νέα επεισόδια κοντά στο λύκειο Σεντ-Εξιπερί, όπου δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σήμερα και όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Σεν-Σαιν-Ντενί, η κατάσταση είναι τεταμένη μπροστά σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Στην Κουρμέβ, μπροστά στο λύκειο Ντενίς-Παπέν, περίπου τριάντα νεαροί με κουκούλες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία. Μπροστά στο λύκειο Ανρί-Βαλόν στην Ομπερβιλιέ, μαθητές απέκλεισαν εν μέρει την είσοδο στη διάρκεια του πρωινού. Στη Βαλ-ντε Μαρν, περίπου 150 νεαροί, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κίτρινα γιλέκα, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πολυκλαδικό λύκειο Κασάν. «Την αύξηση της τιμής των καυσίμων θα την πληρώσουμε εμείς αργότερα», λέει η Ινές, μια μαθήτρια της πρώτης λυκείου.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπανκέρ δήλωσε: «Με το πρόσχημα των κίτρινων γιλέκων, βλέπουμε να ξεπροβάλλουν όλων των ειδών τα άτομα που αναμιγνύονται με ανθρώπους που διαδηλώνουν με καλή πίστη, όπως οι μαθητές του λυκείου, και αυτό καταλήγει σε σοβαρή βία».

«Ένα τέρας. Αυτό έχουν δημιουργήσει οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «ριζοσπαστικά στοιχεία θα επιχειρήσουν να εισχωρήσουν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι τα «κίτρινα γιλέκα» δίνουν νέο ραντεβού για αύριο στους δρόμους με τη Γαλλία να κινητοποιεί 89.000 αστυνομικούς για να τα αντιμετωπίσει.