Μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες, «Ο Γιος του Σαούλ», το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 και τιμήθηκε δικαίως με το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Το φιλμ αποτυπώνει όλη τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, με ήρωα έναν Εβραίο κρατούμενο, που εξαναγκάζεται από τους Ναζί να εξολοθρεύει τους ανθρώπους που συρρέουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Προβάλλεται με ελεύθερη για το κοινό, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Φεστιβάλ Αντιναζιστικού – Αντιφασιστικού Κινηματογράφου».

Ads

«Αυτή η ταινία δεν λέει την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αλλά την απλή ιστορία ενός ανθρώπου παγιδευμένου σε μια τρομερή κατάσταση μέσα σε ένα περιορισμένο πλαίσιο χώρου και χρόνου. Δυο μέρες της ζωής ενός ανθρώπου αναγκασμένου να διατηρήσει την ανθρωπιά του, ο οποίος βρίσκει την ηθική σωτηρία στην διάσωση ενός νεκρού σώματος. Ακολουθούμε τον κύριο χαρακτήρα σε όλη την ταινία, αναδεικνύοντας μόνο το άμεσο περιβάλλον του και δημιουργώντας ένα οργανικό φιλμικό χώρο περιορισμένων αναλογιών, πιο κοντινών στην ανθρώπινη αντίληψη. Η χρήση της φωτογράφισης μικρού πεδίου, η μόνιμη παρουσία στοιχείων εκτός πλάνου στην αφήγηση εκτεταμένων λήψεων, οι περιορισμένες οπτικές και πραγματολογικές πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο κύριος χαρακτήρας  και ο θεατής, είναι τα θεμέλια της οπτικής και αφηγηματικής στρατηγικής μας.» – Λάζλο Νέμες

image

Ο Γιος του Σαούλ / Saul Fia / Son of Saul
Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμες
Σενάριο: Λάζλο Νέμες, Κλάρα Ρόγιερ
Ηθοποιοί: Γκέζα Ρόχινγκ, Λεβέντε Μολνάρ, Ουρς Ρεχν
Φωτογραφία: Ματίας Ερντέλι
Μοντάζ: Ματιέ Ταπονιέ
Μουσική: Λάζλο Μέλις
Χώρα Παραγωγής:
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 107 λεπτά
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Χώρος: Στούντιο (Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής)
Την ταινία προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Μικελίδης

Ads

image

Οκτώβριος του 1944, στο στρατόπεδο εξόντωσης, Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Ο Saul Auslonder (Γκέζα Ρόχινγκ) είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων.

Ενώ δουλεύει σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι το παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

image

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες, είναι ένα σπουδαίο φιλμ και μία μοναδική εμπειρία θέασης.

«Απεικονίζοντας μια ακριβή πραγματικότητα όσο γίνεται πιο πιστά στην ιστορία, τα γεγονότα και οι τόποι της φρίκης παρουσιάζονται κατακερματισμένα αφήνοντας χώρο στην φαντασία του θεατή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κόλαση στην οποία ταξιδεύουμε δεν μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως από την ματιά των θεατών, μόνο να ανακατασκευασθεί στο μυαλό τους. Ο πολύγλωσσος διάλογος σε αυτήν την Βαβέλ των εθνών βοηθά στην μεταβίβαση της διαρκούς, οργανικής αίσθησης της ανθρωπιάς, όπως αυτή έχει παγιδευτεί στο μέσον της απανθρωπιάς.» – Λάζλο Νέμες

image

Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1977, ο Λάζλο Νέμες (Lazlo Nemes), πέρασε την παιδική και νεανική του ηλικία στο Παρίσι, όπου ακολούθησε το 1989 την μητέρα του, που άρχισε μια νέα ζωή στη Γαλλική πρωτεύουσα. Οι γονείς του θεωρήθηκαν αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Λάζλο μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο κουλτούρες, επιλέγοντας να σπουδάσει πρώτα στο Παρίσι (Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, μετά σινεμά στην Σορβόννη) πριν φύγει για την Βουδαπέστη το 2003, σε ηλικία 26 ετών για να μάθει την τέχνη της κινηματογράφησης.

image

Εκεί έγινε βοηθός του σπουδαίου Μπέλα Ταρ, στο προλογικό απόσπασμα της συνεργατικής ταινίας: «Όψεις της Ευρώπης» και «Άνθρωπος από το Λονδίνο». Μετά σκηνοθέτησε τρεις ταινίες μικρού μήκους με πιο γνωστή την ταινία «Με Λίγη Υπομονή» που επιλέχθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας το 2007. Ο Μπέλα Ταρ τον δίδαξε να «εστιάζει στις λεπτομέρειες, να κατανοεί την σπουδαιότητα μιας σκηνής, το γεγονός ότι τα πάντα είναι μια ενιαία και αυστηρή διαδικασία – από την επιλογή των συνεργατών μέχρι το τελικό γύρισμα». Περιστοιχιζόμενος από μια μικρή, πιστή, στενά συνεργαζόμενη ομάδα ο Λάζλο Νέμες πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια υλοποιώντας το συγκεκριμένο project.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δόση ελπίδας μέσα σε μια τόσο σκοτεινή ιστορία. Μέσα στην πλήρη απώλεια της ηθικότητας, των αξιών και της θρησκείας, ο άνθρωπος ο οποίος ακούει μια φωνούλα μέσα του για να κάνει μια φαινομενικά μάταιη και άχρηστη πράξη, βρίσκει εκεί μέσα την ηθική και την επιβίωση.» – Λάζλο Νέμες

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αντιναζιστικού – Αντιφασιστικού Κινηματογράφου

Το γεγονός πως  σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, αναβιώνει εφιαλτικά ο φασισμός και ο ναζισμός, ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά χρονικά πλαίσια της οικονομικής κρίσης, δεν μας επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, o Oργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ διοργανώνει Φεστιβάλ Αντιναζιστικού – Αντιφασιστικού Κινηματογράφου, αναδεικνύοντας προβληματισμούς και σκέψεις για ένα φαινόμενο που μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

image

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου με την Ημερίδα «Μια προσέγγιση στον αντιναζιστικό, αντιφασιστικό κινηματογράφο» στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Ανδρίτσος, Λιζιάννα Δελβερούδη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο κριτικός κινηματογράφος Νίνος Μικελίδης, ενώ θα προβληθεί η ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου, «Ουρανός».