Τον Δεκέμβριο του 1993, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το σενάριο του Στίβεν Ζαϊλίαν, βασισμένο στη νουβέλα Schindler’s Ark του Τόμας Κενάλι, έχοντας στη διάθεση του τρεις σπουδαίους ηθοποιούς, τον Λίαμ Νίσον, τον Ρέιφ Φάινς και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπουδαίο φιλμ, όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα, αλλά και για τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, μπροστά στη θέληση για ζωή. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, ξαναβλέπουμε την «Λίστα του Σίντλερ».

Ads

«Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία…» – Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν (1918 – 2008, Ρώσος συγγραφέας / Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1970)

Η Λίστα του Σίντλερ / Schindler’s List
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Τόμας Κενάλι (νουβέλα) και Στίβεν Ζαϊλίαν (σενάριο)
Πρωταγωνιστές: Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κάρολιν Γκουντάλ, Έμπεθ Ντάβιτζ
Μουσική: Τζον Γουίλιαμς
Φωτογραφία: Γιάνους Καμίσκι
Μοντάζ: Μάικλ Καν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 195 λεπτά

image

Ads

Η ταινία ξεκινά το 1939 με την επανατοποθέτηση των Πολωνών Εβραίων στο Γκέτο της Κρακοβίας λίγο μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τω μεταξύ ο Όσκαρ Σίντλερ, ένας Γερμανός επιχειρηματίας από τη Μοραβία, φτάνει στην πόλη με την ελπίδα να κάνει περιουσία από τον πόλεμο.

Ο Σίντλερ δωροδοκεί την Βέρμαχτ και τους αξιωματικούς των Ες Ες και έτσι αγοράζει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εφοδίων του στρατού. Χωρίς να γνωρίζει πολλά για το πως να διευθύνει μια επιχείρηση, προσλαμβάνει τον Ιτζάκ Στερν, υπάλληλο του Εβραϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έχει επαφές με τους Εβραίους επιχειρηματίες και τους μαυραγορίτες μέσα στο γκέτο.

image

Οι Εβραίοι επιχειρηματίες δανείζουν στο Σίντλερ τα χρήματα για το εργοστάσιο με αντάλλαγμα ποσοστό από τα κέρδη. Ο Σίντλερ προσλαμβάνει μόνο Εβραίους καθώς κοστίζουν λιγότερο αφού οι μισθοί τους πηγαίνουν στην Ες Ες.

Οι εργάτες του Σίντλερ επιτρέπεται να βρίσκονται και εκτός του γκέτο και ο Στερν πλαστογραφεί έγγραφα για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ως “χρήσιμους” στους Γερμανούς ώστε να τους σώσει από μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και από τον θάνατο.

image

Η «Λίστα του Σίντλερ», είναι ίσως το πιο δημοφιλές φιλμ για το Ολοκαύτωμα. Έλαβε δώδεκα (12) υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Λίαμ Νίσον και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ρέιφ Φάινς, κερδίζοντας τελικά επτά (7) χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Διασκευασμένου Σεναρίου. Βραβεύτηκε επίσης με επτά (7) βραβεία BAFTA, αλλά και τρεις (3) Χρυσές Σφαίρες.

Μελετώντας την Ιστορία, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης, φαινόμενα όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, έκαναν έκδηλη την παρουσία τους. Ο Κινηματογράφος, όντας η Έβδομη Τέχνη, λειτουργεί συχνά πυκνά κι ως καθρέφτης της κοινωνίας μας. Κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη και επομένως, ζητήματα όπως ο ρατσισμός και ο φασισμός, κάθε άλλο παρά ασυγκίνητο τον αφήνουν.

image

Ταινίες όπως «Ο Αληθινός Φασισμός» (1966) του Μιχαήλ Ίλιτς Ρόμ, οι δημιουργίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Ο Έλληνας Γείτονας» (Katzelmacher – 1969) και «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά»(Angst Essen Seele Auf – 1974), αλλά και νεότερες προσπάθειες, όπως τα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» (American History X – 1998), «Το Μίσος» (La Hiane- 1994) του Mathie Kassovitz, αλλά και η υπέροχη «Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon – 2009) του Michael Haneke, αποτελούν κλασικά φιλμ του είδους. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, ξαναβλέποντας τη «Λίστα του Σίντλερ», έχουμε απέναντι μας μία διαχρονική ταινία, η οποία αξίζει να αποτελεί μέρος της σύγχρονης κινηματογραφικής ιστορίας.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επέλεξε το 2004 την ταινία για φύλαξη στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο, ενώ το 2007, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) κατέταξε την ταινία 8η στον κατάλογο των 100 καλύτερων αμερικανικών ταινιών όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

Στίβεν Σπίλμπεργκ / Steven Spielberg

image

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1946, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά, αλλά και επιδραστικούς σκηνοθέτες, της εποχής μας. Ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από διαφορετικά, αλλά εξίσου προσεγμένα φιλμ. Στο πλούσιο βιογραφικό του έχει εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα «E.T. Ο Εξωγήινος», «Ιντιάνα Τζόουνς», και «Τζουράσικ Πάρκ».

Παράλληλα ο Αμερικανός δημιουργός έχει αποσπάσει κάποια από τα σημαντικότερα τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς, όπως το διπλό Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», αλλά και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», καθώς και το διπλό Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Λίνκολν», με τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις.

Διαβάστε επίσης:

Η «Λίστα του Σίντλερ» κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής, στις 15 Δεκεμβρίου του 1993 (στην Ελλάδα προβλήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1994) και με αφορμή τη συμπλήρωση εικοσιπέντε χρόνων από την κυκλοφορία της επιστρέφει στις αίθουσες – από τις 7 Δεκεμβρίου, σε επιλεγμένες αίθουσες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, ενώ από τις αρχές του 2019 θα διανεμηθεί και πάλι, σε επιλεγμένες αίθουσες σε όλον τον κόσμο – για να μας υπενθυμίσει τη σημασία και την διαχρονικότητά της. Ακολουθεί το επετειακό τρέιλερ της Universal Pictures: