Οι απανταχού στατιστικολόγοι είθισται στα διαγράμματά τους να παρουσιάζουν τα στοιχεία από το παρελθόν προς το παρόν. Όχι όμως αυτοί του ΣΚΑΪ που σε μια στιγμή…. διεθνιστικού ανοίγματος προς τον αραβικό κόσμο, αποφάσισαν να παρουσιάσουν το γράφημα των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη ανάποδα!

Ads

Σύμφωνα με το πρωτότυπο γράφημα που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 η ανάπτυξη το 2016 βρισκόταν στο -1%, το Α’ εξάμηνο του 2017 στο +0.4% και το Β’ εξάμηνο στο +0,8%. Με τα έστω κι ελάχιστα μαθηματικά που όλοι μας γνωρίζουμε ήταν προφανές ότι είχε παρουσιάσει αύξηση. Δεν ήταν όμως προφανές στο διάγραμμα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, καθώς γυρνώντας τον χρόνο πίσω, τα στοιχεία ξεκινούσαν από σήμερα και πήγαιναν προς το παρελθόν. Έτσι η καμπύλη του γραφήματος αντί να δείχνει ανοδική, έδειχνε καθοδική πορεία, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το σχετικό ρεπορτάζ συνοδευόταν μάλιστα από τον τίτλο «Ανάπτυξη κατώτερη των προσδοκιών».

Συνήθως τα Fake News αποδίδονται ως «ψευδείς» ή «πλαστές» ειδήσεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Fake News είναι και οι ψευδεπίγραφες ειδήσεις, αυτές δηλαδή που πλαισιώνονται έτσι ώστε να παραποιείται το αυθεντικό γεγονός. Τρανταχτό παράδειγμα τα ανάποδα γραφήματα του ΣΚΑΪ, που σε μια αποτυχημένη προσπάθεια προπαγάνδας, απέδειξε πως μπορείς να μεταδώσεις μια πραγματική είδηση και με αλχημείες να την μετατρέψεις σε Fake Νews.

Το γράφημα πάντως για την ανάπτυξη για τους μη Άραβες θα ήταν έτσι:

Ads

image

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ παρουσίασε προβληματικό γράφημα.

Βρείτε μόνοι σας τα λάθη στην παρουσίαση της δημοσκόπησης της Rass, λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

image

Μάλλον το κανάλι χρειάζεται να προσλάβει επειγόντως έναν μαθηματικό.