Οδογέφυρα στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο A10, που βρίσκεται λίγο έξω από την Γένοβα και οδηγεί στη Γαλλία, κατέρρευσε σήμερα στις 11 το πρωί [τοπική ώρα]. 

Ads

Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, καταγγέλλοντας μια «απαράδεκτη καταστροφή».

«Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. Δυστυχώς, υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες» δήλωσε ο Σαλβίνι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Κατάνια, στη Σικελία.

Ads

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεσμεύεται ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτη 2018».

«Από αυτήν τη γέφυρα έχω περάσει εκατοντάδες φορές, θα κάνω τα πάντα για να έχουμε στα χέρια μας τα ονόματα των υπεύθυνων. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία» υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

Το κομμάτι της γέφυρας, συνολικού μήκους 1200 μέτρων, που υποχώρησε είναι περίπου 150 με 200 μέτρα, καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια με τους οδηγούς τους, σύμφωνα με τη Rai, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Repubblica», πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή. Σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από ιταλικά μέσα εικονίζεται φορτηγό να «ακροβατεί» στην άκρη της κομμένης γέφυρας.

Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες μέσα σε τόνους μπάζων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούγονται ουρλιαχτά και φωνές που καλούν σε βοήθεια.

Στα ιταλικά μέσα εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς, καθώς εκτός από τους επίσημα επιβεβαιωμένους ενδέχεται κάτω από τα ερείπια να είναι θαμμένοι και άλλοι άνθρωποι. Πολλοί είναι και οι τραυματίες που έχουν μέχρι στιγμής διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της Γένοβας είπε ότι υπάρχουν «δεκάδες νεκροί», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos. Σε άλλα μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για «δεκάδες θύματα», χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί νεκρούς ή τραυματίες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη». O Ιταλός υπουργός Μεταφορών έκανε λόγο για «μια τεράστια τραγωδία».

Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι. «Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει εργασίες συντήρησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να ευσταθεί… Τέτοιες τραγωδίες δεν μπορούν να συμβαίνουν σε μια πολιτισμένη χώρα όπως η Ιταλία. Η συντήρηση αποτελεί προτεραιότητα, και όλοι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν μέχρις ενός» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών. Σημειώνεται πως ορισμένες πηγές αναφέρουν πως την ώρα της τραγωδίας ομάδα τεχνικών της εταιρείας διαχείρισης της γέφυρας (Autostrade per l’Italia) εκτελούσε έργα συντήρησης.
 
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της οδογέφυρας, αλλά τα ιταλικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι πρόκειται για κακοτεχνία, ενώ αναφορές συνδέουν την τραγωδία και με την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή. Mάρτυρας υποστήριξε μάλιστα ότι είδε κεραυνό να χτυπά την οδογέφυρα.

H γέφυρα Μοράντι εγκαινιάστηκε το 1967, ωστόσο εργασίες ανακαίνισης της γέφυρας είχαν πραγματοποιηθεί το 2016. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.

image

image

image