Το φαινόμενο, που ήδη ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, θα είναι ιδιαίτερα έντονο το βράδυ μεταξύ 11 και 12 Αυγούστου, αλλά και το βράδυ μεταξύ 12 και 13 Αυγούστου. Αργά το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Δευτέρας, αναμένεται να κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια» του καλοκαιριού, οι διάττοντες Περσείδες, που θα φωτίσουν τον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Ads

Η Σελήνη, με φωτισμένη επιφάνεια κατά 80% (τρίτο τέταρτο) θα ανατείλει και θα φωτίσει έντονα τον ουρανό μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα. «Μπορεί να μη δούμε 80-100 διάττοντες την ώρα, αλλά σίγουρα θα βλέπουμε περίπου έναν κάθε 1,5-2 λεπτά» σύμφωνα με τον Ιωάννη Σειραδάκη, διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ευρύτερα γνωστού για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. 

Οι διάττοντες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ουρανού, αλλά όλοι φαίνεται να προέρχονται από βόρεια – βόρειοανατολικά, εκεί που βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα. «Δεν είναι αστέρια, ούτε πλανήτες, ούτε καν μικρά βράχια που πέφτουν από τον ουρανό: Είναι μικρά σωματίδια, σαν κόκκοι άμμου, υπολείμματα ενός παλιού κομήτη, που στην αέναη, ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η Γη τα συναντά κάθε Αύγουστο, καθώς πάντα, κάθε Αύγουστο, αυτή κινείται προς τον αστερισμό του Περσέα» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Ads

Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.