Δύο γύροι συνομιλιών, πάνω από τέσσερις ώρες συζήτησης και ένα «κλείσιμο ματιού», κυριολεκτικά και μεταφορικά, συνέθεσαν το σκηνικό της πολυαναμενόμενης συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι. Οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σε ένα εκατέρωθεν «φιλικό άνοιγμα», συμφώνησαν πως «ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει» και απέρριψαν από κοινού τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές προς όφελος του Τραμπ αφήνοντας αιχμές για τις αμερικανικές υπηρεσίες και τις αρχές που διεξάγουν την σχετική έρευνα. Επιπλόν ο Ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνες τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία για τις τεταμένες σχέσεις τους τις οποίες, όπως είπε, προσπαθεί τώρα να βελτιώσει. Η πρώτη διμερής Σύνοδος Κορυφής εξελίχθηκε «φανταστικά, καλύτερα και από σούπερ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όμως στις ΗΠΑ πολλοί δεν συμμερίζονται αυτόν τον ενθουσιασμό και κάνουν λόγο για «απογοητευτική εμφάνιση» του αμερικανού Προέδρου. 

Ads

Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν επιπλέον περίπου δύο ώρες.

«Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. «Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως είχαν έναν πολύ παραγωγικό διάλογο και πως οι συνομιλίες ήταν «πολύ καλές». «Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σχέση μας έχει αλλάξει». «Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα», πρόσθεσε.

Ads

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας μακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία. Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ακόμα ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του». Ο αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας την εν εξελίξει έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας κατά προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ισχυριστηκε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην εκστρατεία του. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε. «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί η Ρωσία μπορεί να παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές».

Επιπλέον ανέφερε πως «ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου του 2016». Τέλος χαρακτήρισε απίθανη την προσφορά του Πούτιν να βοηθήσει στις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας και έκανε λόγο για «ντροπιαστικό κυνήγι μαγισσών». 

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκινά στη 1:10:00 του βίντεο

Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες, δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης και πρόσθεσε ότι «η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START». Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως «οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, ωστόσο οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα». Ελπίζω, πρόσθεσε, ότι «πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα. Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης. Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Έξαλλοι οι Αμερικάνοι με τον Τραμπ για την συνάντηση με Πούτιν – Μιλούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Σχετικά με το θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία «δεν αναμείχθηκε ποτέ στις αμερικανικές εκλογές». «Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας” στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016», είπε και πρόσθεσε ότι «οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ρωσίας είναι εντελώς ανόητοι».

«Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε. «Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες», τόνισε.

Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σε αντάλλαγμα «εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον».

Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επίσης παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, «Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά

Το «κλείσιμο του ματιού»

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει το μάτι του στον Ρώσο πρόεδρο, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι. Αν και ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί για το εάν έπραξε κάτι τέτοιο, στο βίντεο που μεταδίδεται από το SkyNews ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να κλείνει το αριστερό του μάτι.

Το ενδιαφέρον τράβηξε και το περιστατικό με την μπάλα ποδοσφαίρου του μουντιάλ που προσέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της κοινής Συνέντευξης Τύπου. «Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο δικό σας γήπεδο», είπε με νόημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος πήρε την μπάλα και την πέταξε στη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ, που καθόταν στην πρώτη σειρά. «Πάρε» της είπε με το γνωστό ύφος του και της την πέταξε. Την μπάλα έπιασε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος καθόταν δίπλα της και της την έδωσε.

image

Η εμφάνιση του Τραμπ δεν ικανοποίησε πολλούς στις ΗΠΑ ακόμη και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Με ένα σαρκαστικό σχόλιο υποδέχθηκε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, να χαρίσει τη μπάλα του Μουντιάλ στον Τραμπ.«Αν ήμουν εγώ, θα έλεγχα την μπάλα για συσκευές ακρόασης και δεν θα την επέτρεπα ποτέ στο Λευκό Οίκο» ανέφερε καυστικά στο λογαριασμό του στο Twitter o Ρεπουμπλικανός- γερουσιαστής.

Επίσης ο Γκράχαμ επεσήμανε πως «είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να πραγματοποιήσει ακροάσεις σχετικά με την έκταση και το εύρος οποιασδήποτε συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία σχετικά με την παρουσία του Ιράν».

«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε με ένα απρόοπτο καθώς δευτερόλεπτα πριν εμφανιστούν στην αίθουσα οι δύο ηγέτες, ένας διαδηλωτής ύψωσε ένα πανό που έγραφε «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών». Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τον απομάκρυναν αμέσως από την αίθουσα.