O Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς στην ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά». Πρόκειται για μία συγκλονιστική δραματική ταινία που αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδας, Κέι Γκράχαμ και στον άτεγκτο συντάκτη Μπεν Μπράντλι. Με φόντο το σκάνδαλο των Pentagon Papers, παρακολουθούμε καρέ καρέ τις ιστορικές εξελίξεις καθώς το φιλμ μας υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει τους κυβερνώντες και να ενημερώνει αμερόληπτα τους πολίτες.

Ads

The Post: Απαγορευμένα Μυστικά / The Post
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Λιζ Χάνα, Τζος Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Μπομπ Όντενκιρκ, Άλισον Μπρι, Σάρα Πόλσον, Τρέισι Λετς, Μπράντλει Ουίτφορντ, Μπρους Γκρίνγουντ
Μουσική: Τζον Γουίλιαμς
Φωτογραφία: Τζάνους Καμίνσκι
Μοντάζ: Μάικλ Καν
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 115 λεπτά

image

Τον Μάρτιο του 1971, ο ρεπόρτερ των Νιου Γιορκ Τάιμς, Νιλ Σίχαν, εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια μυστική έκθεση 7.000 σελίδων, γεμάτη απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω στο Λευκό Οίκο. Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε αρχικά κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα το 1967, είχε τον τίτλο: «Η Ιστορία των Αποφάσεων που πάρθηκαν από τις Η.Π.Α. στο Βιετνάμ, 1945-66».

Ads

Όσο ακίνδυνη κι αν ακούγεται, η έκθεση αυτή και τα περιεχόμενά της, έχουν τεράστιο αντίκτυπο μέχρι και στην πολιτική του σήμερα. Το έγγραφο – που σύντομα θα αποκτήσει παγκοσμίως φήμη ως οι «Φάκελοι του Πενταγώνου» – αποκάλυψε μια σκοτεινή αλήθεια: μεγάλα και σοβαρά μυστικά και απάτες για τον θανατηφόρο πόλεμο στο Βιετνάμ πέρασαν από τέσσερις προεδρικές θητείες: από τον Τρούμαν στον Αϊζενχάουερ, τον Κένεντι και τον Τζόνσον.

image

Τα έγγραφα του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι καθένας από τους προέδρους αυτούς είχε παραπλανήσει επανειλημμένα το κοινό σχετικά με τις επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Βιετνάμ και ότι ακόμη και όταν η κυβέρνηση υποστήριζε ότι επιδίωκε ειρήνη, πίσω από τα παρασκήνια, ο στρατός και η CIA επεκτείνονταν κρυφά και σταθερά στον πόλεμο.

Αυτές οι αποκαλύψεις ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στις ειδήσεις τότε, μιας και αναφερόμαστε σε μια εποχή όπου χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν σε θανάσιμο κίνδυνο κάθε στιγμή. Τελικά, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, από τον οποίο οι ΗΠΑ θα εξέλθουν το 1975, κόστισε τις ζωές 58.220 μελών της υπηρεσίας στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και προκάλεσε την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζωών. Τα έγγραφα του Πενταγώνου εξέθεσαν τις απάτες που οδήγησαν σε πολλούς από τους θανάτους αυτούς.

image

Ένα αξιόλογο, δημοσιογραφικό και κινηματογραφικό δράμα, το οποίο εξιστορεί με συνέπεια τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1971 στην Αμερική, γύρω από τη δημοσιοποίηση των απόρρητων φακέλων του Πενταγώνου, με αποκαλύψεις, σκάνδαλα και κυβερνητικές συνωμοσίες.

Καθώς προσπαθούν να προλάβουν να δημοσιεύσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο από κυβερνητικά μυστικά τριών δεκαετιών και τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων, η Κέι Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ) και ο Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς) πρέπει να βρουν τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, καθώς θέτουν τόσο τις καριέρες τους όσο και την ελευθερία τους σε κίνδυνο, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

image

Αν και η είδηση αποκαλύφθηκε αρχικά από τους Νιου Γιορκ Τάιμς, η Ουάσινγκτον Ποστ αναλαμβάνει μια ιστορία που έχει προκαλέσει ήδη αρκετές νομικές απειλές. Σε όλη την υπόθεση που εξετάζεται, διακυβεύεται η τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικάνων στρατιωτών, που μάχονται στον μοιραίο πόλεμο του Βιετνάμ.

Σ’ έναν πόλεμο, στον οποίο το ίδιο τους το κράτος δεν πιστεύει ότι μπορούν να νικήσουν. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κρίσης, η πρωτοπόρος αλλά άπειρη εκδότρια της Ουάσινγκτον Ποστ, Κέι Γκράχαμ, θα ζυγίσει την κληρονομιά της ενάντια στην καθαρή της συνείδηση, καθώς αποκτά σταδιακά την αυτοπεποίθηση να ηγηθεί σε αυτόν τον αγώνα αλήθειας και δημοκρατίας.

image

Ο αρχισυντάκτης της Μπεν Μπράντλι, πρέπει να πιέσει στα όρια την ομάδα του για να υπερβούν τους εαυτούς τους, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να κατηγορηθούν για προδοσία, ενώ απλά θα εκτελούσαν το επαγγελματικό τους καθήκον. Με αυτά τα δεδομένα, οι αουτσάιντερ της Ουάσινγκτον Ποστ, γίνονται μια δυνατή και αποφασισμένη ομάδα και ρίχνονται ενωμένοι σε μία μάχη πολύ μεγαλύτερη από τους ίδιους.

Μία μάχη για τους συναδέλφους τους και το Σύνταγμα των Η.Π.Α. Μία μάχη που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενός ελεύθερου Τύπου, στον οποίο οφείλουν να λογοδοτούν οι ηγέτες της δημοκρατίας. Το φιλμ «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» (The Post – 2017) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αν και διαχρονικό, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, στην Αμερική του Ντόναλτ Τραμπ και των Fake News…

image

Ένα καθηλωτικό δράμα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν όταν η Ουάσινγκτον Ποστ και οι Νιου Γιορκ Τάιμς συμμάχησαν λόγω της επερχόμενης αποκάλυψης στους Τάιμς για μια μυστική κυβερνητική συνωμοσία που θα γινόταν αργότερα γνωστή στον κόσμο ως «Φάκελοι του Πενταγώνου».

Ο Σπίλμπεργκ, εκτός από τη σκηνοθεσία, έχει αναλάβει και την παραγωγή μαζί με τις Έιμι Πασκάλ και Κρίστι Μακόσκο Κρίγκερ. Το σενάριο συνυπογράφουν η Λιζ Χάνα και ο Τζος Σίνγκερ. Η ταινία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενός ελεύθερου Τύπου, ο οποίος οφείλει να ελέγχει αμερόληπτα τους ηγέτες της δημοκρατίας.

image

Το φιλμ «The Post» αφορά την αποκάλυψη της Washington Post με τα «Pentagon Papers» και τη συγκάλυψη από την κυβέρνηση Νίξον, της πορείας του πολέμου στο Βιετνάμ. Η ταινία είχε αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες 2018, χωρίς όπως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο βραβείο, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει και στα επερχόμενα Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης:

Στίβεν Σπίλμπεργκ / Steven Spielberg

image

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από διαφορετικά, αλλά εξίσου προσεγμένα φιλμ.

Έχοντας στο βιογραφικό του εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα «E.T. Ο Εξωγήινος», «Ιντιάνα Τζόουνς» και «Τζουράσικ Πάρκ», ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης έχει αποσπάσει κάποια από τα σημαντικότερα τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς, όπως το διπλό Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», η οποία συνολικά απέσπασε επτά Όσκαρ, επτά BAFTA και τρεις χρυσές σφαίρες αλλά και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», ανάμεσα σε πέντε, συνολικά, Όσκαρ και δύο χρυσές σφαίρες.

Στην τεράστια κινηματογραφική του καριέρα απαριθμεί εκατοντάδες τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία και διακρίσεις όλων των ειδών από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους και κριτικούς τις έβδομης τέχνης. Η καριέρα του όμως δεν περιορίζεται εκεί καθώς έχει συνεισφέρει – μέσα από διαφορετικά πόστα – και σε κάποια από τα πιο σημαντικά τηλεοπτικά πονήματα, όπως οι σειρές: «Στην Εντατική», «Band of Brothers», «Falling Skies», «Smash», «Taken» κ.α.

Εκτός της ανεκτίμητης συνεισφοράς του στη βιομηχανία του θεάματος, η πιο σημαντική ίσως πλευρά του χαρακτήρα του συνοψίζεται στην αξιοσημείωτη φιλανθρωπική του δράση, η οποία επεκτείνεται πέρα από τη διάσωση της κουλτούρας και του οπτικού πολιτισμού στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των κοινωνικά ασθενέστερων.

Διαβάστε επίσης:

Η ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά / The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου του 2018, σε διανομή της εταιρείας Odeon.