Με την καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου ανοίγει αυλαία την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί θα παρασυρθούμε από το ονειρικό, σουρεαλιστικό, εκρηκτικό σινεμά της πολυβραβευμένης Ουγγαρέζας δημιουργού μέσα από ένα αφιέρωμα το οποίο θα παρουσιάσει η ίδια στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών, στο σημαντικότερο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Ads

«Ίσως αυτή είναι η πιο υπέροχη ανθρώπινη εμπειρία: το να νιώθεις ότι σε καταλαβαίνουν οι άλλοι. Ότι είσαι μέρος της ανθρωπότητας, ότι δεν είσαι μόνος.» – Ίλντικο Ενιέντι

Όνειρα, μύθοι και θρύλοι συναντούν το σήμερα σε ιστορίες αναπάντεχες, συχνά σουρεαλιστικές και ταυτόχρονα καθημερινές. Με αυτά τα υλικά, η Ενιέντι, χτίζει έναν κόσμο ευαίσθητο κι αινιγματικό που συνεπαίρνει το θεατή και τον ακολουθεί για καιρό.

image

Ads

Η Ουγγαρέζα δημιουργός, είναι από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, διαγράφοντας μια συναρπαστική πορεία από την avant-garde καλλιτεχνική σκηνή του ’70, στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου. Μερικές από τις ταινίες της που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

Γεννιέται ο έρωτας σε ένα σφαγείο; Ναι, στο παράδοξο, ρομαντικό «Η Ψυχή και το Σώμα / On Body and Soul» (2017 – Φωτογραφία), την ταινία έναρξης του φετινού 58ου Φεστιβάλ. Ζωώδες και ανθρώπινο, ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους.

image

Δύο εσωστρεφείς άνθρωποι ανακαλύπτουν κατά τύχη ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Διστακτικά, θα δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση και θα επιδιώξουν να αναπαράγουν στο φως της ημέρας αυτά που συμβαίνουν στο όνειρό τους.  Μια ταινία για τους φόβους και τις αναστολές του να “ανοίγεται” κανείς σε άλλους και για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι όταν τελικά συμβαίνει. Πρωταγωνιστούν: Μορσάνι Γκέζα, Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκι, Ταμάς Τζόρνταν.

«Είναι μια πολύ παθιασμένη ταινία όμως, εάν δεν μπείτε στο μικρό μας λαβύρινθο από την αρχή, δεν θα την ανακαλύψετε. Θα δείτε απλώς το παγωμένο τοπίο, θα δείτε απόμακρους ανθρώπους σε ένα παγωμένο περίγυρο. Όμως το μεγάλο πάθος κρύβεται από πίσω.» – Ίλντικο Ενιέντι

image

Μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, μια κινηματογραφική εμπειρία που συνεχίζεται ακόμη κι όταν έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες μετά το 58ο ΦΚΘ, σε διανομή της εταιρείας Strada Films.

Ένας σύγχρονος μάγος που φλερτάρει με τον θάνατο, αποδέχεται την πρόκληση να κοιμηθεί τρεις μέρες κάτω από τη γη και έπειτα να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια. Εμπνευσμένη από τον Σίμωνα τον Μάγο – μια αινιγματική προσωπικότητα που έζησε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια και ενέπνευσε την τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα – η Ενιέντι αποτυπώνει στο «Simon the Magician» (1999) μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη το 1999 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Με την υπογραφή του Ντέιβιντ Μπόουι στην εκτέλεση παραγωγής, το  «Magic Hunter» (1994) ζωντανεύει έναν φολκλόρ θρύλο. Ένας αστυνομικός παίρνει επτά μαγικές σφαίρες από τον διάβολο. Μόνο που σε μια τέτοια σκοτεινή συμφωνία το τίμημα είναι μεγάλο: Η τελευταία σφαίρα θα καρφωθεί σε αυτόν θα που θα επιλέξει ο ίδιος ο διάβολος.

image

Δυο δίδυμες αδελφές, η μια πόρνη πολυτελείας και η άλλη επαναστάτρια, ξανασυναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια. Αιτία, ένας άντρας που θα τις ερωτευθεί. Το ασπρόμαυρο ντεμπούτο της Ενιέντι, «My Twentieth Century» (1989 – Φωτογραφία) το οποίο μας ταξιδεύει στις αρχές του 20ου αιώνα, κέρδισε βραβείο Camera d’ Or στο Φεστιβάλ Καννών.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η πλήρης λίστα ταινιών του αφιερώματος.

Διαβάστε επίσης:
Οκτώ ταινίες που θα δούμε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.