Πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώθηκε την Κυριακή στον Κάκκαβο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, αντιεξουσιαστικές κινήσεις αλλά και μέλη κινημάτων από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Αυστρία που συμμετέχουν στην πλατφόρμα Beyond Europe.

Ads

Στο τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης και τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες. Η αστυνομία προσήγαγε περίπου 70 διαδηλωτές, που μπήκαν σε ένα λεωφορείο για να αποχωρήσουν. Η αστυνομία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε πως οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, απωθήθηκαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια άναψαν φωτιές με αποτέλεσμα η Αστυνομία να τους κυνηγήσει και να τους ακινητοποιήσει στο λεωφορείο όπου είχαν μπει. Μεταξύ των προσαχθέντων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και πολλοί Γερμανοί διαδηλωτές. 

Ο Αργύρης Μουρατίδης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση που συμμετείχε στη διαδήλωση, τόνισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες πριν από το εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» και δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν το σημείο, ρίχνοντας δακρυγόνα. «Κύκλωσαν τους διαδηλωτές και στη συνέχεια άρχισαν να τους κυνηγάνε, εγκλωβίζοντας μια ομάδα που είχε ανέβει στο λεωφορείο», ανέφερε. Για «άσχημη επίθεση των ΜΑΤ που κυνηγούσαν για δύο χιλιόμετρα τον κόσμο» κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Τόσκας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ιερισσό και τον κόμβο  Μεγάλης Παναγιάς και στη συνέχεια με σύνθημα «Όχι στην αναμονή, στην αναβολή, στα λόγια, στις υποσχέσεις, στην αδράνεια, στις διώξεις, στην αναβολή, στα ψεύτικα διλήμματα, στην καταστολή, στον φόβο» κατευθύνθηκαν στον Κάκκαβο, όπου και απωθήθηκαν τελικά από την αστυνομία.

Ads

Σημειώνεται πως η κινητοποίηση διοργανώθηκε στον απόηχο της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις εγκρίσεις αδειών που αφορούν εργασίες στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα μετά από διαπίστωση σωρείας παραβιάσεων των όρων που η ίδια η Eldorado Gold έχει υπογράψει.

Ως απάντηση η εταιρεία διέκοψε όλες τις της λειτουργίες και ανακοίνωσε πως θέτει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους. Οι μεταλλωρύχοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο επ’ αόριστον των δρόμων Στρατωνίου και στον κόμβο Γοματίου στη Χαλκιδική.

Το alterthess.gr αναφέρει πως μεταλλωρύχοι σταμάτησαν στο Παλαιοχώρι γνωστό συνδικαλιστή στον χώρο της εκπαίδευσης από τη Θεσσαλονίκη που κατευθυνόταν προς τη διαδήλωση επειδή φορούσε μπλούζα «SOS Χαλκιδική», έσπασαν το αυτοκίνητο του και χτύπησαν και τον ίδιο. Αυτήν την ώρα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας και καταθέτει μήνυση.

* Φωτογραφία από το Alterthess.gr