Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι τουρκικές Αρχές από το μεσημέρι της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη καθώς δύο ένοπλοι, πιθανότατα μέλη του εκτός νόμου Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C) εξακολουθούν να κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο δικαστικό μέγαρο. Ο εν λόγω εισαγγελέας έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία κατά τις ταραχές στο Πάρκο Γκεζί στις 16 Ιουνίου 2013. Ο 15χρονος βρισκότα σε κώμα επί 269 ημέρες και τελικά κατέληξε στις 11 Μαρτίου 2014.

Ads

Οι ένοπλοι απαιτούν ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, να παραδοθούν οι εν λόγω αστυνομικοί σε λαϊκό δικαστήριο και να αθωωθούν όλοι όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.

Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Βεντάτ Γιγκίτ, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενόπλων και της αστυνομίας «συνεχίζονται μέσω διαπραγματευτή που εκείνοι έχουν επιλέξει».  «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι διαπραγματευτές μιλούν με τους δράστες», δήλωσε ο διοικητής της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη Σελάμι Αλτινόκ. Νωρίτερα είχαν ακουστεί πυροβολισμοί μέσα στο κτίριο, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν τον εισαγγελέα να κρατείται από τους ενόπλους, ένας εκ των οποίων έχει βάλει το πιστόλι στο κεφάλι του.

image

Δείτε εδώ live τις εξελίξεις έξω από το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη

Ads

Μεταξύ άλλων, οι ένοπλοι απαιτούν ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, να παραδοθούν οι εν λόγω αστυνομικοί σε λαϊκό δικαστήριο και να αθωωθούν όλοι όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.

Πατέρας Ελβάν: Αφήστε ελεύθερο τον εισαγγελέα

Η είδηση της ομηρίας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πατέρα του 15χρονου Ελβάν. Ο Σαμί Ελβάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω κανείς άλλος να πεθάνει».

Επίθεση και από χάκερ

Εν τω μεταξύ, ομάδα χάκερ επιτέθηκε σε λογαριασμό του Twitter που μετέδωσε πρώτος τη φωτογραφία, με τον ένοπλο να σημαδεύει τον εισαγγελέα. «Αυτός ο λογαριασμός έχει καταληφθεί. Όλα γίνονται για τον ΤΟΥΡΚΙΚΟ λαό», έγραψαν οι χάκερ σε tweet.

Το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

image

Παράλληλα, οι Αρχές έχουν αποκλείσει και τον 6ο όροφο στα δικαστήρια, όπου βρίσκεται το γραφείο του εισαγγελέα.

image

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το 2013 μέλη του DHKP-C είχαν συλληφθεί ανοιχτά της Χίου κατά την προσπάθεια τους να μεταφέρουν όπλα, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο άλλα τέσσερα μέλη της ίδιας οργάνωσης συνελήφθησαν στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στην Τουρκία: Μπλακ-άουτ σε δεκάδες πόλεις [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]