Συνεχίζονται οι έρευνες των κυπριακών αρχών για την υπόθεση που φέρεται να οδήγησε στο θάνατο μία 34χρονη. Η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος στη σύλληψη μιας γυναίκας ηλικίας 50 ετών, η οποία εγκυμονεί δίδυμα και τέθηκε υπό κράτηση. Η γυναίκα, ρωσικής καταγωγής, φέρεται να είναι αυτή που διοργάνωσε την τελετή.

Ads

«Η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης και καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό των 20 περίπου ατόμων που παρευρέθηκαν στην “τελετή εξαγνισμού πνεύματος” που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Βεργίνα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, Χαράλαμπος Ζαχαρίου.

«Τα τεκμήρια που έχουν ληφθεί από τη σορό της 34χρονης από τη Λετονία στάλθηκαν για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις, με στόχο να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της. Οι περισσότεροι από τα περίπου 20 άτομα που συμμετείχαν στην τελετή ήταν αλλοδαποί, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Έχουμε ήδη εντοπίσει 5-6 άτομα από τα οποία λαμβάνουμε καταθέσεις ώστε να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως στους μετέχοντες στην τελετή προσφέρθηκε ρόφημα, που μάλλον περιείχε την ουσία «ayahuasca», που συγκαταλέγεται στα παραισθησιογόνα φάρμακα, ενώ φαίνεται πως οι συμμετέχοντες πλήρωσαν από 150 ευρώ για να συμμετάσχουν στην τελετή.

Ads

Στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε μαρτυρία για ένα άτομο από την Κολομβία, το οποίο φαίνεται να έφερε στην Κύπρο την ουσία που κατανάλωσαν οι παρευρισκόμενοι στην τελετή. «Το συγκεκριμένο άτομο αναχώρησε από την Κύπρο πριν από την έναρξη της τελετής και η Αστυνομία θα ζητήσει τη συνδρομή της Interpol και της Europol για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του», τόνισε ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης στο ΚΥΠΕ και πρόσθεσε ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο».

Ο σαμανισμός και το θανατηφόρο φυτό

Από τη μεριά του ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου εξήγησε τι ακριβώς είναι ο σαμανισμός και πώς γίνεται η τελετή του. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Active εξήγησε ότι κεντρικό πρόσωπο είναι ο Σαμάνος ή Μάγος, ο οποίος – σύμφωνα με αυτούς που συμμετέχουν στις τελετές – έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, να επικοινωνήσει με πνεύματα και να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον πνευματικό κόσμο. «Αυτό γίνεται με την τεχνική της έκστασης», τόνισε.

«Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση ουσιών. Οι συμμετέχοντες φέρνουν από την Κολομβία ένα επικίνδυνο βότανο, το λεγόμενο Ayahuasca, το οποίο αναμειγνύουν με άλλες ουσίες και πιστεύουν ότι φτάνουν στην έκσταση, όπου απελευθερώνεται το πνεύμα τους από το σώμα τους και έχουν αυτήν τη δυνατότητα της ένωσης με τον πνευματικό κόσμο. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμανισμός οδηγεί ανθρώπους στον θάνατο, καθώς υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Θεόδωρος Κυριάκου.