Ο Λιονέλ Μέσι βραβεύτηκε με το «χρυσό παπούτσι», το δεύτερο που κερδίζει στην καριέρα του. Διαβάστε παραλειπόμενα από τη χθεσινή εκδήλωση και δηλώσεις του κορυφαίου σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων την περσινή σεζόν. Δείτε τη λίστα με όλους τους νικητές από το 1968 μέχρι και σήμερα.

Ads

Ο Λιονέλ Μέσι τιμήθηκε χθες με το χρυσό παπούτσι ως ο κορυφαίος σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τη σεζόν 2011-12.

Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα κέρδισε τη συγκεκριμένη διάκριση για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Ο Λιονέλ Μέσι τιμήθηκε χθες με το «χρυσό παπούτσι» ως ο κορυφαίος σκόρερ στα ευρωπαϊκά γήπεδα για την αγωνιστική περίοδο 2011-12. Η τελετή της απονομής φιλοξενήθηκε στο παλιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Damm, στη Βαρκελώνη και ήταν αρκετοί οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, που τίμησαν με την παρουσία τους το γεγονός. Ο Μέσι πέτυχε πέρυσι 50 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην 45χρονη ιστορία του θεσμού.

Ads

Το «χρυσό παπούτσι» απονεμήθηκε για πρώτη φορά στον Πορτογάλο Εουσέμπιο στο τέλος της περιόδου 1967/68 και από τότε κάθε χρόνο περνάει στα χέρια του κορυφαίου σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Λουίς Σουάρεθ, ο μοναδικός Ισπανός ποδοσφαιριστής που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, ήταν αυτός που παρέδωσε το τρόπαιο στον Αργεντίνο παίκτη της Μπαρτσελόνα, το δεύτερο που κερδίζει ο Λέο στην καριέρα του, αφού είχε τιμηθεί με το «χρυσό παπούτσι» και πρόπερσι (2009/10). Ο Σουάρεθ υποκλίθηκε στην αξία του Μέσι λέγοντας ότι «ποτέ δεν έχει ξαναδεί έναν παίκτη τόσο γρήγορο, τόσο ικανό και τόσο τεχνίτη»!

image

Ο Λουίς Σουάρεθ παραδίδει το χρυσό παπούτσι στον Μέσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που το έπαθλο καταλήγει σε ποδοσφαιριστή της Πριμέρα Ντιβισιόν, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε με οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα. Και σε αυτό το επίπεδο πάντως είναι φανερή η μονομαχία ανάμεσα στα δυο μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Λέο Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού αμφότεροι έχουν κερδίσει το βραβείο από δυο φορές, ενώ έχουν παρουσία στις 4 από τις 5 τελευταίες πρωτιές. Ο Μέσι είναι ο δεύτερος Αργεντίνος στην ιστορία του θεσμού. Είχε προηγηθεί ο Έκτορ Τσιρόλα Γιασάλδε της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας την περίοδο 1973/74.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισαν ο πρόεδρος του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ και οι αρχηγοί Πουγιόλ και Τσάβι. Παραβρέθηκαν επίσης η Ολυμπιονίκης Μιρέια Μπελμόντε, ο Κάρλες Ρεσάκ, ο Κάρλος Μπιλάρδο, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο πρώην τενίστας Σέρτζι Μπρουγκέρα, οι κοπέλες της συγχρονισμένης κολύμβησης και πλήθος δημοσιογράφων. Ο διευθυντής της Marca, Όσκαρ Καμπίγιο, έδωσε στον Μέσι ένα μίνι χρυσό παπούτσι για τον Τιάγκο, τον γιό που περιμένει ο Αργεντίνος να γεννηθεί τις επόμενες μέρες.

image

Τσάβι, Πουγιόλ και Μπιλάρδο, παρόντες στην εκδήλωση.

Μετά την ολοκλήρωση της απονομής, ο Λέο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Μερικές από τις δηλώσεις του:

Για τα 50 γκολ του: «Θυμάμαι τα γκολ που πετυχαίνω περισσότερο για τη σημασία τους παρά για την ομορφιά τους. Τώρα δεν έχω ακριβή εικόνα των περσινών γκολ. Όμως κάθε φορά που τα βλέπω στην τηλεόραση, τότε θυμάμαι και πώς μπήκαν, αλλά και πώς δημιουργήθηκαν».

Πώς θα πανηγυρίζει τα γκολ του: «Θα συνεχίσω να πανηγυρίζω τα γκολ μου με τον ίδιο τρόπο, αν και είναι σίγουρο ότι θα πανηγυρίσω με κάποιον διαφορετικό, ιδιαίτερο τρόπο το πρώτο που θα πετύχω μετά τη γέννηση του γιού μου».

image

Ένα χρυσό παπούτσι και μια χρυσή πιπίλα ήταν το δώρο του διευθυντή της Marca στον Μέσι που θα γίνει μπαμπάς τις επόμενες μέρες.

Βραβείο για το σύνολο: «Είμαι ευγνώμων σε όλη την ομάδα για όσα έκανε για μένα, που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι εδώ και να ολοκληρώσω την καριέρα μου παίζοντας στην Αργεντινή. Στη Μπαρτσελόνα συνεχίζω να ωριμάζω και να βελτιώνομαι και αυτός είναι ο στόχος μου, να συνεχίσω σε αυτό το μοτίβο μέχρι το τέλος».

Δυο γκολ από τον Πελέ: «Νιώθω περήφανος που τα νούμερά μου είναι τόσο κοντά σε αυτά ενός ανθρώπου τόσο σημαντικού για το ποδόσφαιρο. Όπως έχω ξαναπεί, δεν παίζω ποδόσφαιρο για να κερδίζω βραβεία, αλλά είναι πολύ όμορφο να βρίσκομαι τόσο κοντά στον Πελέ σε επίπεδο στατιστικών. Όμως και πάλι, πρόκειται μόνο για στατιστικές».

Το Χρυσό Παπούτσι είναι πιο δίκαιο από τη Χρυσή Μπάλα; «Είναι διαφορετικό γιατί δε σε ψηφίζει κανείς, το κερδίζεις μόνος σου με τα γκολ που πετυχαίνεις. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο δίκαιο ή όχι, απλά είναι διαφορετικό».

Κίνητρα για να συνεχίσει να κερδίζει: «Το ίδιο με πάντα. Ο στόχος μου είναι να πετύχω όσο περισσότερα γίνεται μέχρι το τέλος της καριέρας μου. Πάντα ήταν έτσι και το κίνητρό μου είναι η όρεξη να τα πετύχω όλα αυτά. Όταν φτάσει η ώρα να σταματήσω το ποδόσφαιρο, τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να αναλύσω όσα κατάφερα».

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ

image

Ο περσινός νικητής, Κριστιάνο Ρονάλντο. Αριστερά ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο και δεξιά ο πρώτος νικητής του θεσμού το 1968, Εουσέμπιο.

Το «Χρυσό Παπούτσι» απονέμεται κάθε χρόνο από το 1968 στον πρώτο σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το βραβείο είναι ένα χρυσό παπούτσι μάρκας Adidas, που είναι η χορηγός εταιρεία. Μέχρι το 1990 υπεύθυνη για την βράβευση ήταν η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L´Equipe». Από το 1991 μέχρι και το 1996, η Adidas συνέχισε να δίνει το βραβείο, με ανεπίσημο όμως χαρακτήρα και χωρίς τελετή.

Από το 1997 υπεύθυνη για το «Χρυσό Παπούτσι» είναι η «European Sports Media», μια ένωση αθλητικών εντύπων με έδρα την Ολλανδία. Μέλη της σήμερα είναι η πορτογαλική «A Bola», η ισπανική «Marca», η ιταλική «La Gazzetta dello Sport», η γερμανική «Kicker», η αγγλική «World Soccer Football», η ρωσική «Sport Express», η τουρκική «Fanatic», η ολλανδική «ELF Voetbal», η βελγική «Foot Magazine» και η δανέζικη «Tipsbladet».

Από το 1997 άλλαξε το σύστημα αξιολόγησης του πρώτου σκόρερ, αφού πλέον δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα γκολ που θα πετύχει ο παίκτης, αλλά και από μια βαθμολογία που προκύπτει από έναν συντελεστή με τον οποίο βαθμολογείται το κάθε πρωτάθλημα. Αυτή η καινοτομία βοήθησε στο να μην αδικούνται οι μεγάλοι σκόρερ των πιο σημαντικών πρωταθλημάτων έναντι παικτών που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα πολύ μικρότερης δυναμικότητας, στα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθούν πολλά τέρματα στη διάρκεια μιας σεζόν.

Έτσι λοιπόν, στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), ο συντελεστής για το κάθε γκολ είναι 2. Για τα 17 πρωταθλήματα της «δεύτερης ταχύτητας» (ανάμεσα στα οποία και το ελληνικό), ο συντελεστής είναι 1.5 και για τα υπόλοιπα της «τρίτης ταχύτητας», ο συντελεστής είναι 1. Όπως είπαμε πριν, τα 50 γκολ που πέτυχε πέρυσι ο Μέσι αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ του θεσμού, αλλά και οι 100 βαθμοί που τα συνόδευαν, επίσης.

image

Ο Αντώνης Αντωνιάδης είχε κερδίσει το ασημένιο παπούτσι το 1972, πίσω μόνο από τον θρυλικό Γκερντ Μίλερ.

Στα 45 χρόνια του θεσμού, μόνο 9 φορές έχουν κερδίσει το βραβείο μη Ευρωπαίοι παίκτες (όλοι τους από τη Νότια Αμερική). Πρόκειται για τους Γιασάλδε και Μέσι (Αργεντινή), Ρονάλντο και Μάριο Ζαρντέλ (Βραζιλία), Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη) και Ούγκο Σάντσες (Μεξικό). Ο Νίκος Μαχλάς είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει στην κατοχή του το τρόπαιο (το 1997/98 με την Φίτεσε του Άρνεμ στην Ολλανδία), ενώ παλαιότερα, ο Αντώνης Αντωνιάδης (1972, ασημένιο παπούτσι) και ο Νίκος Αναστόπουλος (1983, χάλκινο παπούτσι) είχαν μπει στην πρώτη τριάδα. Τέλος, την περίοδο 1975/76, το «χρυσό παπούτσι» απονεμήθηκε στον Κύπριο Σωτήρη Καϊάφα.

Υπάρχουν 9 παίκτες που ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, έχοντας ο καθένας τους από δυο κατακτήσεις. Πρόκειται για τους Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Ντούντου Γκεοργκέσκου, Φερνάντο Γκόμεζ, Άλι Μακ Κόιστ, Μάριο Ζαρντέλ, Τιερί Ανρί, Ντιέγκο Φορλάν, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Η Πορτογαλία είναι η πολυνίκης χώρα με 6 κατακτήσεις και η Ντιναμό Βουκουρεστίου ο πολυνίκης σύλλογος με 4 κατακτήσεις.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ “ΧΡΥΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ”

image

Ο Ντιέγκο Φορλάν κέρδισε το χρυσό παπούτσι το 2004/05 και το 2008/09.

 

1967/68. Εουσέμπιο (42 γκολ) / Μπενφίκα (Πορτογαλία)
1968/69. Πέταρ Ζέκοφ (36 γκολ) / ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)
1969/70. Γκερντ Μίλερ (38 γκολ) / Μπάγερν (Δ. Γερμανία)
1970/71. Γιόσιπ Σκόμπλαρ (44 γκολ) / Μαρσέιγ (Γαλλία)
1971/72. Γκερντ Μίλερ (40 γκολ) / Μπάγερν (Δ. Γερμανία)
1972/73. Εουσέμπιο (40 γκολ) / Μπενφίκα (Πορτογαλία)
1973/74. Έκτορ Γιασάλδε (46 γκολ) / Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία)
1974/75. Ντούντου Γκεοργκέσκου (33 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
1975/76. Σωτήρης Καϊάφας (41 γκολ) / Ομόνοια Λευκωσίας (Κύπρος)
1976/77. Ντούντου Γκεοργκέσκου (47 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
1977/78. Χανς Κρανκλ (41 γκολ) / Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)
1978/79. Κις Κιστ (34 γκολ) / ΑΖ Άλκμααρ (Ολλανδία)
1979/80. Έρβιν Βάντενμπεργκ (39 γκολ) / Λιρς (Βέλγιο)
1980/81. Γκεόργκι Σλάφκοφ (31 γκολ) / Τράκια Πλόβντιβ (Βουλγαρία)
1981/82. Βιμ Κιφτ (32 γκολ) / Άγιαξ (Ολλανδία)
1982/83. Φερνάντο Γκόμεζ (36 γκολ) / Πόρτο (Πορτογαλία)
1983/84. Ίαν Ρας (32 γκολ) / Λίβερπουλ (Αγγλία)

image

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζει το περσινό χρυσό παπούτσι στο “Μπερναμπέου”.

 

1984/85. Φερνάντο Γκόμεζ (39 γκολ) / Πόρτο (Πορτογαλία)
1985/86. Μάρκο Φαν Μπάστεν (37 γκολ) / Άγιαξ (Ολλανδία)
1986/87. Ροντιόν Καματάρου (44 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
1987/88. Τανζού Τσολάκ (39 γκολ) / Γαλατασαράι (Τουρκία)
1988/89. Ντορίν Ματέουτ (43 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
1989/90. Ούγκο Σάντσες & Χρ. Στόιτσκοφ (38 γκολ) / Ρεάλ Μ. & ΤΣΣΚΑ Σόφιας
1990/91. Ντάρκο Πάντσεφ (34 γκολ) / Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία)
1991/92. Άλι Μακ Κόιστ (34 γκολ) / Ρέιντζερς (Σκωτία)
1992/93. Άλι Μακ Κόιστ (34 γκολ) / Ρέιντζερς (Σκωτία)
1993/94. Ντέιβιντ Τέιλορ (43 γκολ) / Πόρθμαντογκ (Ουαλία)
1994/95. Αρσέν Αβιτισγιάν (39 γκολ) / Χόμενχεμ (Αρμενία)
1995/96. Ζβιάντ Εντελάτζε (40 γκολ) / Μαργκβέτι (Γεωργία)
———————————————————————————————–
1996/97. Ρονάλντο (34 γκολ & 68 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
1997/98. Νίκος Μαχλάς (34 γκολ & 51 βαθμοί) / Φίτεσε Άρνεμ (Ολλανδία)
1998/99. Μάριο Ζαρντέλ (36 γκολ & 54 βαθμοί) / Πόρτο (Πορτογαλία)

image

Ο Λιονέλ Μέσι με το πρώτο χρυσό παπούτσι της καριέρας του (2009/10)

 

1999/00. Κέβιν Φίλιπς (30 γκολ & 60 βαθμοί) / Σάντερλαντ (Αγγλία)
2000/01. Χένρικ Λάρσον (35 γκολ & 52.5 βαθμοί) / Σέλτικ (Σκωτία)
2001/02. Μάριο Ζαρντέλ (42 γκολ & 63 βαθμοί) / Σπόρτινγκ Λις. (Πορτογαλία)
2002/03. Ρόι Μακάι (29 γκολ & 58 βαθμοί) / Ντεπορτίβο Κορούνια (Ισπανία)
2003/04. Τιερί Ανρί (30 γκολ & 60 βαθμοί) / Άρσεναλ (Αγγλία)
2004/05. Τ. Ανρί & Ντ. Φορλάν (25 γκολ & 50 βαθμοί) / Άρσεναλ & Βιγιαρεάλ
2005/06. Λούκα Τόνι (31 γκολ & 62 βαθμοί) / Φιορεντίνα (Ιταλία)
2006/07. Φραντζέσκο Τότι (26 γκολ & 52 βαθμοί) / Ρόμα (Ιταλία)
2007/08. Κριστιάνο Ρονάλντο (31 γκολ & 62 βαθμοί) / Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
2008/09. Ντιέγκο Φορλάν (32 γκολ & 64 βαθμοί) / Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
2009/10. Λιονέλ Μέσι (34 γκολ & 68 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
2010/11. Κριστιάνο Ρονάλντο (40 γκολ & 80 βαθμοί) / Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
2011/12. Λιονέλ Μέσι (50 γκολ & 100 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

Βίντεο: Τα 73 γκολ που πέτυχε ο Μέσι στην περσινή περίοδο (2011/12). Ανάμεσά τους και τα 50 που του έδωσαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβισιόν και του χάρισαν το χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι.

Πηγή: sport 24