Την επικύρωση της εισαγγελικής διάταξης για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας Εφετών Κώστας Χατζίκος, λόγω της εμπλοκής του πρώην υπουργού στην υπόθεση Siemens. Στο μεταξύ, νέα τροπή στο σίριαλ της απολογίας του κ. Μαντέλη για χρηματισμό από τη Siemens, δίνει η κρίση του κ. Χατζίκου πως το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που τον βαρύνει είναι ενεργό και δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Ads

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου, το οποίο επίσης θα τοποθετηθεί και στο κατά πόσον η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη έχει ή όχι παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σύντομα ανακοινώσεις από το ΣΔΟΕ

Με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης. Ο κ. Καπελέρης έκανε μία συνοπτική παρουσίαση των ελέγχων, που διενήργησε κατά την είσοδο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Siemens, αλλά τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει στοιχεία και ζήτησε μικρή προθεσμία -έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ads

Παράλληλα, ο κ. Βαλυράκης διαβίβασε στον κ. Καπελέρη το αίτημα της Εξεταστικής να ελέγξει το ΣΔΟΕ και τους λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα. Σημειώνεται πως το πρωί, το μέλος της Εξεταστικής, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ζήτησε, επειδή είχε υπάρξει η πληροφορία ότι θα κατετίθεντο σήμερα από το ΣΔΟΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων των κωδικών για τα δώρα – ηλεκτρικές συσκευές που έδωσε η Siemens και σε πολιτικούς, να μην ανοιχθεί οποιοσδήποτε φάκελος, χωρίς την παρουσία των μελών της Επιτροπής.

Απειλές προκειμένου να σιωπήσει καταγγέλλει η πρ. γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου

Την καταγγελία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε κατά την κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή η Αικατερίνη Τσακάλου. Στο μεταξύ, ένα ακόμα e-mail, αυτή τη φορά της πρώην γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου κ. Τσακάλου, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην εξεταστική.

Κατά την δεύτερη εξέταση της από την κοινοβουλευτική ομάδα που διερευνά την υπόθεση Siemens, η κ. Τσακάλου δήλωσε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό, ο κ. Φίσερ «μεθόδευε την εξόντωσής της», ενώ κατήγγειλε ότι την είχε απειλήσει μετά την προσφυγή της στα κεντρικά της εταιρείας στη Γερμανία λέγοντας της πως «αν επαναλάβει τέτοια κίνηση, μπορεί να της στοιχίσει και τη ζωή». Κατήγγειλε επίσης ότι δέχτηκε επίθεση με γυαλί από άγνωστο που πιθανόν να σχετίζεται με τις απειλές του κ. Φίσερ, ενώ σε άλλο περιστατικό βρήκε σκασμένα, τα λάστιχα του αυτοκινήτου του.

Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: «Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς».

Κατέθεσε επίσης ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο, στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ, δεν φάνηκε όμως πρόθυμος να «θυμηθεί» κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών. Το προαναφερθέν e-mail της Αικατερίνης Τσακάλου έχει αποδέκτη τον κ. Χριστοφοράκο και εστάλη εκείνη την ημέρα.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του Ρούντολφ Φίσερ με την Αικατερίνη Τσακάλου, καθ’όλη τη διάρκεια της εξέτασης, με την δεύτερη να τον διαψεύδει συνεχώς. «Ο πρώην οικονομικός διευθυντής δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια. Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις», είπε η κ. Τσακάλου.

Η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

Τις συναντήσεις Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη ερευνά η Εξεταστική

Από τις 620 συναντήσεις που αναφέρονται στο προσωπικό ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, οι 356 είναι με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως κατήγγειλαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η οικογένεια Μητσοτάκη, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, χαρακτήρισε τις καταθέσεις που την αφορούσαν στην εξεταστική επιτροπή ως κίνηση αντιπερισπασμού από τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν για το ποιοι πήραν τις μίζες από τη Siemens.

Όσο αφορά στις συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 30 συναντήσεις και 60 επαφές, ενώ η σύζυγος του Μαρέβα Γκαμπόφκι έχει μόνο δύο συναντήσεις, αλλά 30 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει 23 συναντήσεις και 98 επαφές, σύνολο 121. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει 30 συναντήσεις και 72 επαφές. Η Κατερίνα Μητσοτάκη έχει 4 συναντήσεις και 14 επαφές. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έχει 4 επαφές. Καταγράφονται επίσης δέκα συναντήσεις του Πέτρου Δούκα και 45 επαφές, καθώς και 17 συναντήσεις και 30 επαφές με το Γιώργο Βουλγαράκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σχετικά τα εξής: «Επειδή μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία της δημόσιας κοινωνικής μου σχέσης και αντιλαμβανόμενη τους συνειρμούς που αυτή δημιουργεί στην κοινή γνώμη, έχω να δηλώσω τα εξής: Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοί πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων φορέων. Αυτή την αλήθεια οφείλει η Εξεταστική Επιτροπή να βρει και να καταθέσει στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, μέσω κύκλων του, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι έχει στα χέρια του τα τιμολόγια για την αγορά του εξοπλισμού από την εταιρία, τα οποία πλήρωσε στο ακέραιο ο ίδιος και όχι η Siemens, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συζήτηση που έγινε στην εξεταστική επιτροπή.

Νεράτζης: Αν υπάρχει “γαλάζιος” υπουργός έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε

«Αν υπάρχει “γαλάζιος” υπουργός, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε. Όχι το ΠΑΣΟΚ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Νεράντζης.

«Η αναζήτηση του “γαλάζιου” υπουργού κατέληξε τελικά σε… μαραγκό! Μετά ήρθαν οι “μπατζανάκηδες” και τέλος τα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα δώρα Χριστουγέννων. Τα 100.000.000 μίζες που είναι;», τονίζει και συνεχίζει:

«Μια Επιτροπή που εκτρέπεται πλέον σε ασημαντότητες και μικρολεπτομέρειες, χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον, προφανές είναι ότι αποφεύγει ηθελημένα να αναζητήσει την αλήθεια, επειδή την φοβάται όσο τίποτε άλλο. Αν υπάρχει “γαλάζιος” υπουργός, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε. Όχι το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, έτσι και αλλιώς, είναι πολύ απασχολημένο ψάχνοντας τους δικούς του υπουργούς. Άλλες τέτοιες παρεκτροπές δεν θα ανεχθεί η Νέα Δημοκρατία, ούτε κανένας από εμάς».