«H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», σύμφωνα με είδηση την οποία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. (Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό).

Ads

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD (Tagesschau). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δελτίου Ειδήσεων (Tagesschau) του ARD, η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke. Επιπλέον, συνδέεται με μια «σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

Ads

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια που κατασκευάζει σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου» σχεδιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», είπε αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard.

«Μετά την επέλαση των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ’ αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ του ARD και σημειώνει την διαφορετική προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του καναλιού κάνει ακόμη λόγο για τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό τον περασμένο Φεβρουάριο και αναφερόμενο στο υπόβαθρο της έντασης επισημαίνει: «Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διαμάχη στο Αιγαίο γύρω από τις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια. Η γραμμή των συνόρων είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων στην περιοχή και για το ποιος και που έχει δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Αναμετρήσεις γίνονται κατ’ επανάληψη και στον αέρα, καθώς συχνά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εισέρχονται σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Spiegel online