Στις 3 σήμερα το μεσημέρι δίνεται το νέο ραντεβού στην πιο σκληρή ίσως πολιτικο-επιχειρηματική αναμέτρηση της τελευταίας τριετίας, στην μάχη των τηλεοπτικών ιδεών και της επικράτησης στον χώρο των media.

Ads

Η λήξη της προθεσμίας – ακριβώς στις 3 μ.μ. – για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες σηματοδοτεί και το πρώτο crash test για το ποιοι θα είναι οι παίκτες και οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού τοπίου. Hδη, οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου δείχνουν πλήρη ανατροπή των έως τώρα δεδομένων καθώς το Mega μένει εκτός κούρσας και οδεύει προς εκκαθάριση – με επιλογή των μετόχων του και όχι των πιστωτριών τραπεζών – ενώ, πλην θεαματικού απροόπτου, δεν αναμένεται να υπάρξει αυτόνομη υποψηφιότητα ούτε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Εκτός από τον ΣΚΑΙ του ομίλου Αλαφούζου που έχει καταθέσει ήδη, από την Τρίτη, τον φάκελό του στο ΕΣΡ, οι πληροφορίες θέλουν να μετέχουν σίγουρα στον διαγωνισμό οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANT1 (συμφερόντων Κυριακού), Star (όμιλος Βαρδινογιάννη), Alpha (συμφερόντων Κοντομηνά) και Epsilon (Ιβάν Σαββίδης).

Ads

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας και του ομίλου 24Media (Δημήτρης Μάρης), ενώ την πρόθεσή του να κατέβει στον διαγωνισμό έχει διαμηνύσει και ο Φίλιππος Βρυώνης, ο οποίος έχει πουλήσει μεν το Epsilon TV στον Ιβάν Σαββίδη αλλά μετέχει στην εταιρία  Proteas Production με έδρα την Κύπρο.

Στην περίπτωση που οι τελικές υποψηφιότητες είναι επτά, όσες και ο  αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που προβλέπει ο νόμος, τότε θα γίνει απ΄ ευθείας ανάθεση και έκαστος εκ των συμμετεχόντων θα καταβάλει το ελάχιστο τίμημα των 35 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ισόποσες δόσεις. Εάν οι υποψήφιοι όμως είναι περισσότεροι, τότε θα ακολουθήσει πλειοδοτική διαδικασία, ανάλογη με εκείνη του περσινού διαγωνισμού που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Σε νομικό επίπεδο, πάντως, αυτή τη φορά, και επί του παρόντος τουλάχιστον, το πεδίο δείχνει καθαρό καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τέσσερα κανάλια (SKAI, ANT1, Star και Alpha) ζητώντας να “παγώσει” η διαδικασία του διαγωνισμού. Η εκδίκαση της κύριας προσφυγής θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, με τα κανάλια να υποστηρίζουν ότι οι όροι προκήρυξης του διαγωνισμού έρχονται σε σύγκρουση με το σύνταγμα, με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το τέλος του Mega;

Mε αυτά τα δεδομένα, κι εάν μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, η ανακοίνωση των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες σημαίνει και το οριστικό τέλος του Mega. Και τούτο, διότι όπως υπενθύμισε χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, για όσα κανάλια δεν μετάσχουν στον διαγωνισμό ο νόμος προβλέπει πως πρέπει να διακοπεί η λειτουργία τους έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η τελική απόφαση των μετόχων του Mega να μην μετάσχουν στον διαγωνισμό φέρεται να ελήφθη χθες, και παρά το γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζες είχαν συμφωνήσει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων και διάσωσης του καναλιού, έχοντας λάβει μάλιστα και την αναγκαία έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή Ανταγωνισμού. Οι μέτοχοι ενημέρωσαν με επιστολή τις τράπεζες για την απόφασή τους επικαλούμενοι, κατά ορισμένες πληροφορίες, το γεγονός ότι θεωρούν πολύ υψηλό το τίμημα των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά άλλες πηγές, η συμφωνία διάσωσης με τις τράπεζες προέβλεπε την καταβολή ανώτατου ποσού 35 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας και οι μέτοχοι διαπίστωσαν ότι το τελικό κόστος θα ήταν υψηλότερο καθώς είχαν πληροφόρηση πως οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν τους επτά.

Πάντως οι μέτοχοι του Mega μέχρι και σήμερα κέρδιζαν χρήματα από τις διαφημίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του καναλιού που τους παρουσίαζαν. «Μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις […] Αποτελεί, επομένως, πρόκληση να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία (σημ: στο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες) αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καταδεικνύοντας την εξαπάτηση των εργαζομένων από τους μετόχους. 

Ο Βαρδινογιάννης κι ο Μαρινάκης

Το μεγαλύτερο ποσοστό στο Mega έχει σήμερα με 35% ο Ομιλος Βαρδινογιάννη και ακολουθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 22,1% – ποσοστό, το οποίο ήρθε στον έλεγχό του μέσω της απόκτησης του ΔΟΛ. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε μεταβιβάσει το δικό του ποσοστό (19,63%) σε κυπριακή εταιρία, με την οποία ωστόσο φέρεται να συνδέεται ακόμη.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των μετόχων του καναλιού ήταν πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες υπαγωγής της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», ιδιοκτήτριας εταιρίας του Mega, σε καθεστώς πτώχευσης. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο για το κανάλι είναι και το πιο δυσοίωνο: Εναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης, με την ταινιοθήκη του καναλιού, κι ενδεχομένως και το brandname Μega, να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Εάν αυτή αποδειχθεί και η τελική, αναπόδραστη πορεία, την δική τους – και πολιτική ενδεχομένως αξία – έχουν δύο ερωτήματα: Το πρώτο είναι γιατί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε προσωπικές διαβεβαιώσεις στους εργαζομένους για την διάσωση του καναλιου. Το δεύτερο είναι γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που στον πρώτο διαγωνισμό είχε “χτυπήσει” άδεια με 74 εκατομμύρια ευρώ, επέλεξε τώρα να παραμείνει εκτός τηλεοπτικού παιχνιδιού…