«Κακές ψυχές», «αισθητική της ξυρισμένης μασχάλης», «καθοδηγούμενους από σκοτεινούς μηχανισμούς», χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής τους κριτικούς κινηματογράφου που στάθηκαν επικριτικά στην ταινία του «Καζαντζάκης» και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες σχεδιάζει να απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού.

Ads

Ένα μήνα μετά την πρώτη προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» και υστέρα από 250 χιλιάδες εισιτήρια ο σκηνοθέτης ανοίγει πόλεμο με τους δημοσιογράφους που στην κριτική τους αναφέρθηκαν αρνητικά σε εκείνον και το έργο του και όπως ήταν φυσικό επακόλουθο οι δηλώσεις του έγιναν αντικείμενο πλούσιου σχολιασμού στα social media.

«Γνωρίζω ότι πριν μπουν μέσα  οι κριτικοί κινηματογράφου είπαν “τώρα θα μπούμε να λιώσουμε τον Σμαραγδή”. H φατρία του ελληνικού κινηματογράφου που λάσπωσε την ταινία από πρόθεση έχουν κακές ψυχές. Στην Κρήτη το λέμε «κακοψυχιά» Ξεπεράστηκε το μέτρο φτάσαμε σε καταστάσεις μεγάλης χυδαιότητας. Τόσο για την ταινία και για το πρόσωπο μου όσο και για τους συνεργάτες μου ειπώθηκαν άσχημα πράγματα», είπε ο Γιάννης Σμαραγδής στην κάμερα του Star.

«Αντιπροσωπεύουν την αισθητική της “ξυρισμένης μασχάλης” που σημαίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό που μας γέννησε και το φως αλλά τα σκοτάδια. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτά. Αυτοί που έπραξαν το κακό πρέπει να λογοδοτήσουν είτε προσωπικά ή ορισμένα site που είναι στο μηχανισμό του σκοτεινού διαδικτύου», δηλώνει.

Ads

«Επειδή το πράγμα βγήκε εκτός ορίων είμαι αποφασισμένος να κινηθώ δικαστικά σε όλους αυτούς που καθάρισαν εμένα και την ταινία. Στη χυδαιότητα απαντάμε δικαστικά. Tα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε στην “Ελπίδα” για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο» συμπληρώνει ενώ σε ερώτηση του Star για το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου και της κριτικής ο σκηνοθέτης τονίζει: «Η κριτική  είναι αποδεχτή εδώ μιλάμε για “ύβρη”,  για πρόθεση να σπιλωθώ επίτηδες. Το κακό που κάνουν σε αυτούς επιστρέφει. Μέσα σε αυτούς τους κριτικούς υπάρχουν και κάποιο πολύ σοβαροί. Αν δεν είναι από κακή πρόθεση αλλά είναι καλοί άνθρωποι μετά την αποδοχή πρέπει να δουν ξανά την ταινία και να ζητήσουν συγνώμη. Δεν το κάνουν γιατί το θέμα τους είναι μήπως και εγκαταλείψω την χώρα», συνεχίζει.

Παράλληλα καλεσμένος στην εκπομπή «Εμείς» του καναλιού «Ε» ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά  ενάντια στους κριτικούς που έγραψαν αρνητικά σχόλια για την ταινία «Καζαντζάκης», λέγοντας: «Ήταν συντονισμένο όλο αυτό να με «χτυπήσουν» και μέσα σε αυτό προστέθηκαν και πράγματα προσωπικά, δηλαδή προσωπικές αισθητικές, που εγώ δεν τις ακολουθώ. Με βρίζουν, ένας μάλιστα έγραψε ότι “εκτέλεσε ο Σμαραγδής τον Καζαντζάκη” και μας είπε και νάνους. Αυτά όλα θα πάνε στα δικαστήρια, θα κινηθώ νομικά. Αυτοί οι κριτικοί καθοδηγούνται από ένα σύστημα. Θα πάω στη Δικαιοσύνη γιατί δεν επιτρέπεται άνθρωποι που με κάποιο τρόπο έχουν σχέση με το δημόσιο χρήμα να στρέφονται ενάντια στο πολιτιστικά προϊόντα της χώρας».

Ενδεικτικό το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα στο Facebook: «Ο Γιάννης Σμαραγδής κινείται νομικά εναντίον των κριτικών που έγραψαν άσχημα για τον ‘Καζαντζάκη’ του. Μάλλον δεν έχει δει την ταινία» έγραψε η δημοσιογράφoς και συγγραφέας.

Η ταινία «Καζαντζάκης» συνεχίζει το ταξίδι της στις σκοτεινές αίθουσες…