Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα των πλειστηριασμών για την κυβέρνηση (κι όχι μόνο). Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο πως το επικείμενο «ξεκλείδωμά» τους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ιδιαίτερα δε σε εκείνους που έχουν «υποθηκευμένη» την πρώτη τους κατοικία. Από την άλλη, τόσο οι δανειστές όσο κι οι εκπρόσωποι των τραπεζών πιέζουν όλο και πιο έντονα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρούν την εν λόγω διαδικασία ως μονόδρομο, για να βγάλει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς προβλήματα τα επικείμενα stress tests.

Ads

Την ίδια στιγμή, η δράση ακτιβιστών κατά των πλειστηριασμών όλο το προηγούμενο διάστημα στα ειρηνοδικεία της χώρας καθώς κι η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων έρχονται να συνθέσουν μια ακόμη πιο εκρηκτική εικόνα.

Οι τελευταίες πάντως ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών καταδεικνύουν πως έχουν πειστεί για την ανάγκη να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ματαιώνονται δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο». 

Προαναγγέλλουν δε την άμεση υλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά κι αστυνομικών μέτρων, προκειμένου να μην προκύψουν άλλα εμπόδια στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα την Τετάρτη υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των συμβολαιογράφων για την κατάθεση νομοθετική ρύθμισης με τα μέτρα για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. 

Ads

Κι όλα αυτά ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πως διαμορφώνεται όμως στην πραγματικότητα η κατάσταση γύρω από το εν λόγω πολύ κρίσιμο ζήτημα;

«Κανένα θέμα για την πρώτη κατοικία αξίας ως 300 χιλιάδες ευρώ»

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, μιλώντας στο tvxs, πως δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, ιδιαίτερα για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών που κατέχουν ακίνητα αξίας έως 300 χιλιάδων ευρώ. Κάνουν μάλιστα λόγο για «συμφωνία κυρίων μεταξύ των τραπεζών», προκειμένου να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους πλειστηριασμούς τόσο το 2018 όσο και το 2019. Αναφερόμενοι δε στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις απέναντι στους πλειστηριασμούς, χρεώνουν «κακή γνώση των δεδομένων ή υστεροβουλία» στους ακτιβιστές, καθώς όπως λένε «έχουν φτάσει στο σημείο να προστατεύουν με τις πράξεις τους αποκλειστικά και μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές πολυτελείας».

Τις πληροφορίες περί «ύπαρξης συμφωνίας» προκειμένου να μην πειραχτεί η πρώτη κατοικία αξίας έως 300 χιλιάδων ευρώ κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών επιβεβαιώνουν στο Tvxs.gr και τραπεζικά στελέχη. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, «δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά μας να κυνηγήσουμε το δυάρι στα Πατήσια».

«Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών»

Στον αντίποδα, έντονα θορυβημένος δηλώνει στο Tvxs.gr ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης, επισημαίνοντας την «κινητικότητα» των τραπεζών το τελευταίο διάστημα και εκφράζοντας φόβους σχετικά με το τι θα συμβεί μετά το τέλος του 2018, όταν και θα εκλείψει το δίχτυ προστασίας της εν λόγω ρύθμισης. Όπως υπογραμμίζει: «η κυβέρνηση αν ήθελε να παρουσιάσει έργο, θα μπορούσε με νέα σαφή νομοθετική ρύθμιση να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντ’ αυτού περιορίζεται σε γενικόλογες προφορικές συμφωνίες».  Σχετικά με το ζήτημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» αναφέρει πως πρόκειται για «ένα πολύ μικρό ποσοστό, που μπορεί πολύ εύκολα να εντοπιστεί». «Με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες δεν κάνουν εύκολα διακανονισμούς, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το εύκολο τσουβάλιασμα των δανειοληπτών» καταλήγει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Κινητοποιήσεις για να αποτραπούν κι οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις»

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» τονίζει από τη μεριά του ο Τάσος Μαυρόπουλος εκ μέρους της Ενωτικής Κίνησης κατά των πλειστηριασμών, τονίζοντας πως θα αναζητηθούν τρόποι και για την προστασία πολλών δανειοληπτών από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Απορρίπτει δε τις κατηγορίες ότι από τις παρεμβάσεις τους επωφελούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε επιτρέψει να διεξαχθούν πλειστηριασμοί, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για ακίνητα επιχειρηματιών, προκειμένου να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοί τους» αναφέρει ο κύριος Μαυρόπουλος. Χαρακτηρίζει «επιθετική και προκλητική κίνηση» τη διεξαγωγή πλειστηριασμών υπό αστυνομική προστασία «ιδιαίτερα όταν έρχεται από μια κυβέρνηση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση, κατήγγελλε  τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα».

«Αργά ή γρήγορα πλειστηριασμοί θα γίνουν»

Για «κυβερνητικές αποφάσεις που κινούνται προς θετική κατεύθυνση» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της αποχής τους μετά τις 20 Νοέμβρη. «Αργά ή γρήγορα πλειστηριασμοί θα γίνουν» τονίζει ο κ. Ρούσκας, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε εμείς τι είναι το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται, εκτός κι αν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Τέλος, σημειώνει πως «δεν είναι δικό μας θέμα τα λύνουμε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως αυτά των πλειστηριασμών», καθώς θεωρεί πως ο κλάδος του βρέθηκε αδίκως στο μέσον μιας ευρύτερης σύγκρουσης.