Πέρασαν 29 χρόνια απο το γύρισμα της εμβληματικής ταινίας για το βυθό και τα ανθρώπινα όρια, για τη φιλία, τον ανταγωνισμό, τη μοναξιά.

Ads

«Είναι καλύτερα εκεί κάτω» έλεγε ο ένας απο τους δύο ήρωες, ο πιο ευαίσθητος, αυτός που αναρωτιόταν για τον εαυτό του τι άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να επικοινωνεί μόνο με τα δελφίνια και να νιώθει καλά μόνο στο βυθό…

Σ αυτό το βυθό που έκανε διάσημη την Αμοργό, επιστρέφουν σε λίγο καιρό εικόνες, μνήμες και συναισθήματα απο το «Απέραντο γαλάζιο» μέσα απο μια διοργάνωση, εμπνευσμένη από την ταινία «Le Grand Bleu» του Luc Besson, που ξεκινάει για πρώτη φορά με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός.

Το«The Authentic Big Blue», που θα φιλοξενηθεί στην Αμοργό από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017, περιλαμβάνει αγώνες ελεύθερης κατάδυσης στην παραλία της Αγίας Αννας, κάτω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, με συμμετοχές σπουδαίων αθλητών απ όλο τον κόσμο που θα δοκιμάσουν τα όρια τους και το πάθος τους («προτιμώ να χάσω τον εαυτό μου απο το πάθος μου παρά να χάσω το πάθος μου», έλεγε ο Ζακ Μαγιόλ, στη ζωή) στα ίδια νερά, όπως έκαναν το 1988 οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Μπορείτε να διαβάσετε: «Αμοργός, το νησί του απέραντου γαλάζιου», ένα βιβλίο για την ιστορία, τον πολιτισμό και παραδόσεις του νησιού 

Ads

Στη διάρκεια του The Authentic Big Blue 2017, θα διεξαχθούν αγωνίσματα και στις τρεις αγωνιστικές κατηγορίες που έχει στο πρόγραμμα της η Aida International: CWT σταθερά βάρη με πέδιλα, CNF σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα και FIM ελεύθερη βύθιση. 

image

image

image
 
Ο Ισπανός Miguel Lozano έχει φτάσει τα 122 μέτρα βάθος με μία ανάσα, ρεκόρ που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση στον κόσμο. Στα 38 του χρόνια όμως, είναι αποφασισμένος να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας.
 
Ο Pascal Berger από την Ελβετία έχει το ρεκόρ Ελβετίας με 115 μέτρα στην κατηγορία VW (variable weight) και δείχνει πολύ δυνατός τα τελευταία χρόνια.
 
Το μεγάλο όνομα στις γυναίκες είναι η Nataliia Zharkova από την Ουκρανία που μετράει πέντε μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ενώ με τη βουτιά που έκανε το 2016 στα 95 μέτρα βάθος, ανέβηκε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία CWT (constant weight). 
 
Η Mandy Sumner θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος. Άρχισε την ενασχόλησή της με την ελεύθερη κατάδυση το 2014 και μόλις ένα χρόνο αργότερα έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της AIDA.

image

image

image

Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν οι «Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού» που σκοπό έχουν να αναδείξουν την τοπική κουζίνα και να διευρύνουν την τουριστική περίοδο στο νησί.

Τη διοργάνωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Eric Serra που εμπνεύστηκε τη μουσική της ταινίας «Le Grand Bleu» και ο ηθοποιός Gregory Forstner που υποδύθηκε τον Enzo Maiorca σε νεαρή ηλικία.

image

Μοτο
Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα
έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια
Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο θεός
Οδυσσέας Ελύτης